Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:28 13 08 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Afacerilor Externe Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea ministerială a Coaliției Internaționale pentru Sahel

ro

19 Mar, 2021 23:30 1744 Marime text
  • Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a prezentat intervenția din partea României la reuniunea ministerială a Coaliției Internaționale pentru Sahel, care s-a desfășurat vineri, 19 martie 2021, în format videoconferință.

Evenimentul, care a reunit instituțiile europene și statele membre ale Uniunii Europene, statele din Sahel (Burkina Faso, Ciad, Mali, Mauritania, Niger), Uniunea Africană, Organizația Națiunilor Unite și alți parteneri statali sau instituționali, a vizat coordonarea eforturilor comunității internaționale în privința stabilizării și consolidării capacității statale în țările saheliene.

Ministrul român a reiterat, cu acest prilej, sprijinul față de toți cei patru piloni ai Coaliției Internaționale pentru Sahel - lupta împotriva terorismului, întărirea capacității forțelor militare naționale, sprijinirea revenirii instituțiilor și autorităților statale în regiunile izolate și oferirea de asistență pentru dezvoltare.

De asemenea, a menționat importanța coordonării, la nivel internațional, a tuturor eforturilor care vizează asigurarea securității și dezvoltării statelor din regiunea Sahelului. În acest context, a evocat contribuția României la Misiunea de Stabilizare Integrată Multidimensională a ONU în Mali (MINUSMA), prin contingentul român format din 120 de soldați și patru elicoptere militare, care a desfășurat acțiuni de înaltă specializare, în perioada octombrie 2019 – octombrie 2020.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat participarea specialiștilor români și în cadrul misiunilor UE de instruire militară și civilă din regiune. Cu acest prilej, șeful diplomației române a salutat operaționalizarea Takuba Task Force, exprimând apreciere pentru această inițiativă pe plan militar în Sahel, România urmărind cu interes evoluțiile în acest sens.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat accentul pus de România pe importanța dezvoltării capacității instituționale în regiune și pe componenta educațională, aspect reliefat și în relația cu statele din Sahel. Astfel, a amintit bursele doctorale acordate studenților din statele saheliene, organizarea de cursuri de perfecționare pentru experții din Sahel în domeniul reconstrucției și stabilizării post-conflict și contribuția financiară a României la UNICEF, în sprijinul susținerii de proiecte educaționale în Sahel.

În final, șeful diplomației române a evidențiat rolul important exercitat de către toți actorii internaționali prezenți în regiunea Sahelului, reconfirmând angajamentul României față de obiectivele comune ale Uniunii Europene, Coaliției Internaționale pentru Sahel și grupului G5 Sahel în privința securității și dezvoltării acestei regiuni.


Intervenția ministrului Bogdan Aurescu, în format video, poate fi urmărită aici: http://www.mae.ro/node/55135.

Informaţii suplimentare

Coaliția Internațională pentru Sahel a fost lansată la Summitul de la Pau (13 ianuarie 2020), care a reunit șefii de stat ai statelor G5 și Franței, în prezența Secretarului General al ONU, Președintelui Consiliului European, Înaltului Reprezentant al UE, Președintelui Comisiei Uniunii Africane și Secretarului General al OIF.

Ulterior, la 28 aprilie 2020, cu prilejul reuniunii UE-G5 Sahel, a fost consemnată formarea acestei coaliții, cu patru piloni principali de acțiune: lupta împotriva terorismului, întărirea capacității armatelor naționale, revenirea autorității statului în regiunile izolate și asistența pentru dezvoltare.

Coaliția nu înlocuiește alte structuri deja existente, ci vizează coordonarea și eficientizarea tuturor activităților curente și viitoare ale actorilor internaționali în Sahel.

Grupul G5 Sahel (Mauritania, Mali, Burkina Faso, Ciad și Niger) a fost format pentru a răspunde provocărilor majore de securitate din aceste țări, care sunt cauzate, în principal, de grupările teroriste care acționează în spațiul sahelian.

 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii