Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:43 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE Participarea ministrului Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară comună a miniștrilor afacerilor externe și miniștrilor apărării din statele membre NATO

ro

14 Apr, 2021 22:30 1136 Marime text
  • Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat astăzi, 14 aprilie 2021, alături de ministrul apărării naționale, Nicolae Ciucă, la reuniunea extraordinară comună a miniștrilor afacerilor externe și miniștrilor apărării din statele membre NATO, organizată în format videoconferință.

Reuniunea a avut loc în contextul încheierii analizei noii Administrații americane cu privire la viitorul prezenței militare a SUA și aliate în Afganistan și conturării unor decizii referitoare la acest subiect, precum și al evoluțiilor îngrijorătoare de securitate din Vecinătatea Estică.

Partea română a apreciat maniera de raportare a SUA la ansamblul dosarului afgan, atât din perspectiva dialogului și coordonării cu Aliații, cât și în ceea ce privește negocierile de pace intra-afgane.

Totodată, a evidențiat angajamentul de lungă durată, de până în prezent, al României pentru stabilitatea și securitatea Afganistanului și a subliniat necesitatea luării în considerare a intereselor de securitate ale Aliaților și ale Afganistanului, precum și importanța menținerii solidarității și unității NATO.

Pe acest fond, urmare discuțiilor aliate, miniștrii afacerilor externe și ai apărării aliați au adoptat o Declarație comună a Consiliului Nord-Atlantic prin care au decis încheierea Misiunii Resolute Support și retragerea forțelor aliate începând cu 1 mai 2021.

În contextul discuțiilor, a fost abordată și situația de securitate recent creată în Vecinătatea Estică. Miniștrii de externe și ai apărării din statele membre NATO au exprimat îngrijorarea privind evoluțiile recente și creșterea semnificativă a prezenței trupelor militare ruse în Crimeea ilegal ocupată și la frontiera de est a Ucrainei.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a evidențiat poziția principială a României privind susținerea integrității teritoriale și suveranității Ucrainei. Totodată, a exprimat preocuparea României pentru desfășurarea de trupe și echipamente ale Rusiei în Crimeea, la frontiera estică a Ucrainei și, în general, în Marea Neagră.



De asemenea, a subliniat necesitatea evaluării atente de către Alianță a situației de securitate și, mai ales, a implicațiilor acesteia asupra securității euro-atlantice, precum și a continuării măsurilor de asigurare a descurajarii și apărarii în regiunea Mării Negre.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii