Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:47 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE Comunicat de presă Întrevederea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu Mareșalul Senatului Republicii Polone, Małgorzata Kidawa-Błońska

ro

19 Mar, 2024 15:47 422 Marime text
19 martie 2024
Comunicat de presă
Întrevederea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu Mareșalul Senatului Republicii Polone, Małgorzata Kidawa-Błońska
 
Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut marți, 19 martie 2024, la sediul MAE, o întrevedere cu Mareșalul Senatului Republicii Polone, Małgorzata Kidawa-Błońska, aflată în vizită oficială la București. 
Discuțiile au vizat stadiul și perspectivele relației bilaterale, teme de actualitate ale agendei de securitate, precum și colaborarea în cadrul formatelor regionale.
Ministrul Luminița Odobescu a apreciat amploarea și dinamismul dialogului politico-diplomatic desfășurat în cadrul Parteneriatului Strategic bilateral. A evidențiat că anul 2024 are o încărcătură simbolică specială prin prisma multiplelor momente aniversare, precum împlinirea a 105 ani de la stabilirea relațiilor diplomatice și a 15 ani de Parteneriat Strategic. A evocat, totodată, marcarea pentru prima dată, la data de 3 martie, a Zilei Solidarității româno-polone.
De asemenea, ministrul român al afacerilor externe a evidențiat coordonarea eficientă la nivelul UE și al NATO, precum și în cadrul formatelor regionale de cooperare.
În ceea ce privește agenda de securitate, ministrul Luminița Odobescu s-a referit la aniversarea, în 2024, a 25 de ani de la aderarea Poloniei la NATO, respectiv 20 de ani de la includerea României în rândul statelor membre ale Alianței. A menționat eforturile derulate, alături de ceilalți aliați, pentru consolidarea securității europene și pentru sprijinirea în mod solidar și ferm a Kievului în contextul războiului de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. A subliniat, totodată, importanța continuării sprijinului acordat statelor partenere expuse consecințelor acestui război.
Cei doi oficiali au abordat riscurile pe care le presupun acțiunile hibride ale Rusiei, inclusiv prin campanii agresive de dezinformare, menite atât să afecteze unitatea statelor europene și a comunității euroatlantice, cât și să destabilizeze state precum Republica Moldova și Georgia. În context, a fost subliniată importanța continuării unei acțiuni coordonate pentru contracararea acestor amenințări și pentru sporirea rezilienței la nivel european, aliat și al statelor partenere.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii