Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:28 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Luna trecută, cea mai caldă lună octombrie înregistrată vreodată în Europa. Temperaturi zilnice record!

ro

08 Nov, 2022 14:17 1007 Marime text
cea mai caldă lună octombrie, foto: Pixabay
Luna trecută a fost cea mai caldă lună octombrie înregistrată vreodată în Europa, a anunţat marţi Serviciul Copernicus privind schimbările climatice (C3S), după o vară marcată de temperaturi record, informează AFP.

Temperaturile medii au fost "cu aproape 2 grade Celsius peste perioada de referinţă 1991-2020", a precizat Copernicus într-un comunicat.

 Serviciul european, care nu dispune de înregistrări comparabile înainte de perioada 1991-2020, anunţase deja că vara anului 2022 a fost cea mai caldă înregistrată vreodată (cu aproximativ 1,34 grade Celsius peste temperaturile normale)., scrie Agerpres.ro. 

"Consecinţele grave ale schimbărilor climatice sunt acum clare şi avem nevoie de o acţiune ambiţioasă în domeniul climei la COP27 pentru a ne asigura că emisiile sunt reduse în scopul de a stabiliza temperaturile aproape de obiectivul de 1,5 grade stabilit prin Acordul de la Paris", a comentat Samantha Burgess, director adjunct al Serviciului Copernicus.

Potrivit serviciului european, "un val de căldură a dus la temperaturi zilnice record în Europa de Vest şi la o lună octombrie cu temperaturi record pentru Austria, Elveţia şi Franţa, precum şi pentru o mare parte din Italia şi Spania".

Continentul european este cel care se încălzeşte cel mai rapid de pe Pământ, aminteşte AFP.

 În ultimii 30 de ani, Europa a înregistrat o creştere a temperaturii de peste două ori superioară mediei planetare, încălzindu-se cu aproximativ 0,5 grade Celsius pe deceniu, potrivit unui raport al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM) şi al C3S publicat pe 2 noiembrie.

În octombrie, în unele părţi ale continentului, această vreme anormal de caldă a fost combinată, ca şi pe perioada verii, cu un deficit de precipitaţii. "Vremea a fost mai uscată decât media în cea mai mare parte a sudului Europei şi a Caucazului", relatează Copernicus.
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii