Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:51 21 07 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Secretarul de stat George Ciamba, întrevedere cu adjunctul Comandantului Suprem al NATO pentru Transformare, la Bucureşti

ro

02 Oct, 2018 21:19 598 Marime text

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale și strategice în spațiul euroatlantic, George Ciamba, a avut, la 2 octombrie 2018, o întrevedere cu adjunctul Comandantului Suprem Aliat pentru Transformare (Deputy Supreme Allied Commander Transformation/ DSACT), amiralul Manfred Nielson, aflat în vizită la București.

Discuția s-a concentrat asupra priorităților actuale ale NATO, în contextul deciziilor adoptate la Summit-ul de la Bruxelles din 2018, potrivit comunicatul de presă remis de MAE.

Cu acest prilej, oficialul român a salutat progresele importante înregistrate în ceea ce privește adaptarea structurii de comandă a NATO și rolul sporit conferit Comandamentului Aliat pentru Transformare (Allied Command Transformation/ ACT) în urma acestui proces. A evidențiat rolul acestui comandament în ceea ce privește creșterea capacității de anticipare strategică a Alianței și dezvoltarea de forțe și capabilități moderne, care să asigure un răspuns eficient la toate amenințările actuale și o racordare corespunzătoare a NATO la evoluțiile rapide în materie de noi tehnologii.

Secretarul de stat Ciamba a prezentat evaluările României cu privire la situația regională de securitate și a subliniat importanța pe care țara noastră o acordă implementării depline a deciziilor referitoare la consolidarea prezenței aliate înaintate pe flancul estic, ca parte a adaptării Alianței la un nou context strategic. S-a referit, de asemenea, la importanța aprofundării relațiilor NATO cu țările partenere și a salutat rolul activ al ACT în relațiile cu aceste țări în domeniile educației și instruirii, cu efectele benefice atât în ceea ce privește consolidarea capacităților naționale de apărare, cât și creșterea interoperabilității cu NATO.

Relația UE-NATO a reprezentant un alt punct important al agendei, ambii oficiali subliniind importanța dezvoltării în continuare a cooperării dintre cele două organizații, în mod special cu referire la  planificarea apărării, creșterea rezilienței statelor membre și a țărilor partenere. Secretarul de stat Ciamba a arătat că aprofundarea parteneriatului strategic NATO - UE va fi un subiect de interes prioritar pentru România pe durata exercitării Președinției Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019.

Amiralul Nielson a mulțumit României pentru contribuțiile globale la eforturile aliate, precum și, punctual, pentru sprijinul oferit în îndeplinirea atribuțiilor ACT, inclusiv prin aportul de resursă umană calificată.

Ti-a placut articolul?

Comentarii