Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:25 15 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Apărării Naționale se teme de amenințările din spațiul cibernetic. Proiect de lege în dezbatere publică. Ce se preconizează (documente)

ro

28 May, 2018 02:07 3260 Marime text
De câteva zile pe pagina oficială de internet a Ministerului Apărării Naționale se află în dezbatere publică Legea privind securitatea şi apărarea cibernetică a României.
 
Noua lege este necesară în contextul recentelor evoluţii ale ameninţărilor din spaţiul cibernetic care vizează infrastructurile cibernetice ale statului au un impact relevant asupra securităţii şi apărării naţionale.

În acest context, România trebuie să adopte un cadru legislativ prin care să se stabilească un pachet de măsuri în domeniul securităţii şi apărării cibernetice.

Totodată, fiind deja o certitudine faptul că entităţi statale şi non-statale ostile vizează, prin derularea de agresiuni cibernetice, domenii de importanţă strategică pentru un stat, respectiv afaceri externe şi interne, apărare şi securitate naţională, instituţiile statului trebuie să dispună de măsuri şi capabilităţi specializate care să facă faţă unor atacuri caracterizate de un nivel foarte ridicat al impactului şi al probabilităţii de manifestare.

În contextul în care agresiunile cibernetice sunt caracterizate de un nivel ridicat de risc, cu tendinţe de evoluţie în creştere a impactului şi probabilităţii  de materializare, vizând cu predilecţie infrastructurile cibernetice ale instituţiilor publice sau care susţin furnizarea de servicii publice ori de interes public.

În aceste condiţii, asigurarea securităţii şi apărării cibernetice trebuie să constituie, la fel ca până în prezent, o preocupare majoră a tuturor actorilor implicaţi, la nivel instituţional, unde se concentrează responsabilitatea elaborării şi aplicării unor politici coerente în domeniu.

Schimbări preconizate
 
Prin adoptarea prezentei legi, la nivel naţional se va institui un cadru normativ care va permite dezvoltarea mecanismelor specifice domeniilor securitate cibernetică şi apărare cibernetică prin:

- stabilirea cadrului general de reglementare a activităţilor în domeniul securităţii şi apărării cibernetice;
- asigurarea cadrului general de cooperare pentru realizarea securităţii cibernetice, prin constituirea Sistemului Naţional de Securitate Cibernetică, drept mecanism de cooperare interinstituţională;
- instituirea Sistemului Naţional de Alertă Cibernetică;
- gestionarea incidentelor de securitate cibernetică;
- implementarea de politici şi standarde în domeniul apărării cibernetice.

Actul normativ va contribui la preîntâmpinarea unor potenţiale prejudicii aduse statului român, prin stabilirea unor linii de acţiune necesare prevenirii şi combaterii atacurilor cibernetice.

De asemenea va contribui la consolidarea securităţii cibernetice în special a infrastructurilor cibernetice critice ale autorităţilor publice din domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale.

În secțiunea Documente a acestui material puteți accesa expunerea de motive precum și proiectul actului normativ aflat în dezbatere.  

Sursa foto: Ministerul Apărării Nationale Facebook/mapn.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii