Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:25 19 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Romania si celelalte noi state membre au fost mai putin influente in Parlamentul European

ro

02 Jun, 2009 16:45 1288 Marime text

Romania si celelalte noi state membre au fost mai putin influente in Parlamentul European decat statele occidentale

Bucuresti, 2 iunie 2009. Institutul European pentru Democratie Participativa – QVORUM a realizat un studiu privind activitatea europarlamentarilor din punct de vedere al statelor membre de provenienta. Datele au fost procesate din aplicatia electronica a organizatiei europene VoteWatch.eu (al carei partener in Romania este Institutul QVORUM).

Analiza a avut in vedere valorile a 7 indicatori de activitate: rapoarte redactate, rapoarte amendate, opinii redactate, intrebari adresate Comisiei si Consiliului, motiuni de rezolutie depuse, luari de cuvant si declaratii scrise depuse.

Rezultatele indica o discrepanta semnificativa intre eurodeputatii proveniti din cele 12 noi state membre si cei din cele 15 vechi state membre ale UE, acestia din urma fiind mult mai influenti decat noii lor colegi. Astfel, in ceea ce priveste primirea calitatii de raportor de catre europarlamentari, o pozitie de o importanta strategica deosebita in procesul de formulare a legislatiei europene, cu exceptia notabila a Ungariei, toate celelalte noi state membre se gasesc la coada clasamentului. Diferenta este uriasa intre finlandezi, aflati pe primul loc cu o medie de 4,71 rapoarte redactate per eurodeputat, si estoni, aflati pe ultimul loc, cu doar 0,33 rapoarte per eurodeputat. La acest capitol, Romania are o medie de 1,72 rapoarte / eurodeputat. Comparativ, Ungaria are o medie net superioara, de 3,54 rapoarte / eurodeputat, iar Bulgaria una inferioara, de 1,12 rapoarte / eurodeputat. 

Romania sta insa foarte bine la capitolul rapoarte amendate (rapoartele fiind echivalentul a ceea ce noi numim la nivel national propuneri de lege). Astfel, in medie, fiecare eurodeputat roman a amendat 44,62 rapoarte, ceea ce claseaza Romania pe locul 4 in clasamentul general si prima dintre statele din Europa Centrala si de Est. La aceasta categorie, olandezii au fost cei mai productivi, media de rapoarte amendate per eurodeputat olandez fiind de 56,19. Comparativ, Bulgaria are o medie de doar 32,12, iar Ungaria de doar 30,42.

Romanii se afla printre primii din statele din Estul Europei si la numarul de intrebari adresate Comisiei Europene si Consiliului UE. Eurodeputatii au la dispozitie instrumentul intrebarilor pentru a cere explicatii din partea celorlalte institutii cu privire la chestiuni care influenteaza viata cetatenilor europeni. In medie, fiecare eurodeputat roman s-a folosit de 19,42 ori de acest instrument, ceea ce claseaza Romania pe locul 4 intre noile state membre. Totusi, diferenta fata de vechile statele membre este uriasa, spre exemplu eurodeputatii irlandezi adresand, in medie, 224 intrebari.

O situatie similara s-a inregistrat in cazul luarilor de cuvant, unde Romania se afla pe locul 3 intre noile state membre, dupa Cipru si Polonia si pe locul 9 la general.

Comentand aceste rezultate, Doru Frantescu, directorul Institutului European pentru Democratie Participativa – QVORUM a aratat ca “romanii, ca si alti eurodeputati din celelalte noi state membre, nu au reusit sa fie la fel de influenti precum colegii lor occidentali. Acest fapt este indicat de numarul mic de rapoarte care le-au fost alocate spre redactare, ca si de numarul mic de pozitii de conducere in cadrul comisiilor de specialitate ale Parlamentului European, in ambele cazuri un eurodeputat avand nevoie de sprijinul solid al grupului politic european din care face parte. Deoarece acest sprijin a fost mai redus decat cel primit de eurodeputatii occidentali, eurodeputatii estici s-au orientat catre activitati care nu necesita un astfel de sprijin, precum luarile de cuvant sau intrebarile adresate Comisiei Europene”.

Atasat va prezentam statisticile detaliate pe indicatori de activitate si tari, inclusiv referinte la performantele celor 3 delegatii din Romania reprezentate in acest moment in PE (PDL+UDMR, PSD si PNL).

Mentiune: avand in vedere faptul ca eurodeputatii din Romania si Bulgaria au preluat mandatul la jumatatea legislaturii, statisticile acestora au fost ponderate corespunzator, pentru a permite o cercetare comparativa cu celelalte state membre.

Contact: Doru Frantescu, director Institutul QVORUM si membru fondator VoteWatch.eu, doru@votewatch.eu, 0722 145 790.

 --
Institutul European pentru Democratie Participativa - QVORUM

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii