Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:23 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni a fost reorganizat

ro

23 Nov, 2013 15:57 1493 Marime text
Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni (IEH) a încheiat ultima etapă a procesului de reorganizare prin adoptarea Hotărârii de Guvern privind organizarea și funcționarea Institutului, publicată în Monitorul Oficial  din 13 noiembrie a.c.
Până la începutul acestei luni Institutul a funcţionat după o serie de acte normative emise în anul 1998. Ca urmare a modificărilor legislative survenite, începând cu 20 noiembrie 2013, au fost încetate detașările și au fost demarate procedurile privind evaluarea personalului administrativ încadrat cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată.
Noul context normativ va permite Institutului revizuirea procedurilor de sistem și organizarea pe baze noi a activității acestuia, cu respectarea principiilor  transparenței, responsabilității, eficienței și eficacității utilizării fondurilor publice.
                                      
Informații suplimentare
IEH este o instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Externe, în coordonarea directă a ministrului delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David.
În cele şapte luni de la instalarea noii conduceri, în luna aprilie a acestui an, Institutul a iniţiat şi derulat nu mai puţin de 12 proiecte educaţionale şi culturale destinate în special comunităţilor istorice româneşti.
Merită a fi menţionate în acest sens:
  1. Inaugurarea Casei de Cultură Românească la Zajecar, Serbia şi deschiderea primei biblioteci de carte românească din comunităţile istorice. Vor mai fi deschise în comunităţile istorice alte 7 centre cu biblioteci de acest fel.
  2. Participarea la aniversarea a 235 de ani de învăţământ românesc în localitatea Apşa de Mijloc, din regiunea Transcarpatia, Ucraina, prin Directorul general al Institutului alături de consulul general al României la Cernăuţi
  3. Organizarea dezbaterii „Cartea - element de coeziune identitară. Opinii şi perspective pentru realizarea unor biblioteci de carte românească în comunităţile româneşti” în cadrul Salonului Internaţional de Carte Bookfest din complexul Romexpo - În parteneriat cu Asociaţia Editorilor din România
  4. Donatie de carte românească (manuale şcolare, culegeri, caiete de exerciţii, beletristică, reviste ştiinţifice şi materiale didactice) şcolilor şi asociaţiilor româneşti din: Serbia, Ucraina, Grecia, Spania, Tiraspol, Italia, Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii.
  5. Organizarea evenimentului “Săptămâna Educaţiei, Culturii şi Spiritualităţii Româneşti”, desfăşurată în cadrul proiectului “Diaspora Estival”, la care au participat profesori de limbă română, istorie şi geografie din toate comunităţile româneşti din jurul României, precum şi studenţi din cadrul Federaţiei Asociaţiilor de Basarabeni din România şi Organizaţiei Studenţilor Basarabeni.
  6. Marcarea printr-o serie de manifestări a Zilei Limbii Române (31 august):  organizarea la Cernăuţi a unei expoziţii de carte românească (împreună cu Consulatul General al României la Cernăuţi); organizarea la Bucureşti, în Parcul Lia Manoliu, a unui spectacol de poezie şi muzică românească; donarea a peste 1000 de volume de carte publicului participant la eveniment.
  7. Participarea la deschiderea cursurilor în limba română din cadrul Şcolii Sfântul Ştefan cel Mare din Atena, Grecia şi la deschiderea oficială a cursurilor de limbă, cultură şi civilizaţie românească din Zajecar, Serbia. Directorul General al Institutului a donat cărţi şi reviste elevilor români înscrişi în cadrul acestor şcoli de weekend.
  8. Alcătuirea primului atlas geografic despre românii de pretutindeni, lansat  realizat de Nicolae Ilinca, profesor universitar de geografie şi referent în cadrul Institutului. Atlasul va include Harta „Românii de Pretutindeni”, „Harta aşezămintelor religioase româneşti din jurul României” (material aflat la Patriarhia Română pentru a fi validat), „Harta aşezămintelor religioase româneşti din Statele Unite, Canada, Australia şi Noua Zeelandă”, „Harta aşezămintelor religioase româneşti din Spania”, „Harta aşezămintelor religioase româneşti din Italia” şi „Harta aşezămintelor religioase româneşti din Europa Centrală” şi „Harta şcolilor cu predare în limba română din întreaga Europă”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii