Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:49 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Follow-up seminar regional Reţeaua Naţională a Mentorilor Antreprenoriatului Feminin - MENTORnet

ro

27 Jun, 2012 00:21 807 Marime text

Constanţa, 22 Iunie 2012

Vineri, 22 Iunie 2012, la Constanţa, Hotel GmG, s-a desfăşurat cel de-al cincilea seminar regional organizat în cadrul proiectului „Reţeaua Naţională a Mentorilor Antrepreneoriatului Feminin - MENTORnet" („European Network of Mentors for Women Entrepreneurs" - 6/G/ENT/CIP/10/E/N01C21), implementat de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România în parteneriat cu Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri şi Patronatul Naţional al Femeilor de Afaceri din IMM-uri.

La eveniment au participat doamna Victoria Burton şi Elena Coandă, în calitate de mentori al reţelei, dna. Alexandra Savencu din partea PTIR şi dna. Cristina Ungureanu din partea AIPPIMM, potenţiali mentoraţi, precum şi doamne/domnişoare şi domni din regiunea de Sud-Est a ţării interesaţi de antreprenoriatul feminin.

Obiectivul principal al seminarului a fost acela de a stabili un dialog între doamna Elena Coandă şi potenţialii mentoraţi, pe baza căreia mentorul să anunţe la final numele celor cu care va colabora pentru următorul an în cadrul programului de mentorship.

Pentru început, doamna Alexandra Savencu a mulţumit celor prezenţi pentru implicare, invitându-i pe aceştia să se ia parte şi la alte evenimente organizate în cadrul proiectului. A urmat o scurtă descriere a partenerilor, a obiectivelor şi a activităţilor Reţelei Naţionale a Mentorilor Antreprenoriatului Feminin - MENTORnet. Structura evenimentului a fost menţionată subliniindu-se cele două părţi ale acestuia: sesiunea plenară şi sesiunea dedicată selectării mentoraţilor, fiind invitate în continuare doamnele mentor să prezinte participanţilor activitatea pe care o desfăşoară.

Doamna Victoria Burton a iniţiat discursul prin a le mulţumi celor prezenţi pentru participare. În continuare a realizat o scurtă descriere a activităţii pe care o desfăşoară, menţionând că aceasta este dedicată în special bărbaţilor - industria tehnică, militară şi nucleară. Astfel că, îi invită pe participanţi să renunţe la prejudecăţi şi să acceseze cu încredere orice domeniu. De asemenea, dumneaei face referire la stereotipul care susţine că în spatele oricărui bărbat puternic, se află o femeie puternică, întrebându-i pe invitaţi cine consideră că se află în spatele unei femei puternice. Iar răspunsul pe care dumneaei l-a oferit a fost: „ea însăşi!". Pe de altă parte, doamne Burton, le recomandă doamnelor să aibă pentru început o pregătire în management, după care să rişte pentru o afacere în nume propriu. Un alt stereotip pe care dumneaei le recomandă doamnelor să îl uite este acela că vârsta contează. Într-o afacere, acest detaliu nu este important. Continuând detalierea parcursului pe care afacerea a avut-o, menţionează că nu a luat niciodată credite de la bancă. Le îndeamnă pe doamne să îşi creeze o bază solidă de pregătire economică şi să îşi creeze în permanenţă rezerve care vor conduce pe termen lung la menţinerea afacerii. Legat de perspectiva pe care dumneaei o are cu privire la relaţiile interumane, menţionează că întotdeauna va acorda respect pentru performanţă şi nu pentru vârstă. În ceea ce priveşte întrebările adresate din partea participanţilor, prima dintre acestea a vizat discriminarea de gen cu care s-ar putea confrunta o femeie în afaceri. Doamna Burton a răspuns acesteia susţinând că aceasta nu exista, oferind drept exemplu o licitaţie la care a luat parte. De asemenea, a fost întrebată dacă şi-a folosit vreodată farmecele feminine. Feedback-ul oferit de doamna mentor a fost unul pozitiv, subliniind că întotdeauna acestea trebuie folosite atunci când contează, punând un semn de echivalenţă între farmecul feminin şi inteligenţa feminină. „Frumuseţea, nedublată de inteligenţă, nu valorează nimic."

Doamna Elena Coandă, iniţiază discursul dumneaei prin a menţiona traiectoria pe care a avut-o în cadrul afacerii pe care o administrează, precum şi modul în care viaţa personală a influenţat acest proces. Astfel că, debutul în activitatea antreprenorială l-a avut în anul 1997, având la bază funcţia de economist. A urmat apoi o serie de cursuri de specializare, recomandând de asemenea tuturor participanţilor să nu renunţe să studieze şi să se perfecţioneze. În evoluţia afacerii, cea mai importantă resursă a dumneaei a fost echipa. Domeniile de activitate în care se desfăşoară business-ul dumneaei sunt IT, consultanţă pentru proiecte europene şi arhivare. Pe de altă parte, le recomandă tuturor să investească numai în ceea ce cunosc şi să adopte în permanenţă „politica paşilor mărunţi" şi metoda SMART. De asemenea, menţioneză importanţa extrem de mare pe care o acordă societăţii civile. În încheiere, subliniază că în afacerea dumneaei pune preţ mai mare pe oamenii sănătoşi şi dornici să se dezvolte decât pe resursele financiare.

În cea de-a doua parte a evenimentului, discuţiile s-au bazat pe interacţiunea strictă dintre doamna Elena Coandă şi cele cinci doamne interesate să devină mentoraţi. Mentorul a adresat o serie de întrebări cu privire la activitatea desfăşurată de cele prezente, încercând să identifice punctele tari şi pe cele slabe ale personalităţii fiecăreia, precum şi ale afacerilor acestora, planuri şi perspective de viitor. De asemenea, le-a făcut câte o recomandare fiecăreia la sfârşitul discuţiilor.

La sfârşitul discuţiilor purtate, mentorul a decis ca în următoarea perioadă să colaboreze cu toate cele 5 doamne prezente în cadrul evenimentului, ca parte a programului de mentorship. Astfel că, numele celor 5 mentoraţi cu care doamna Elena Coandă va lucra de-a lungul unui an sunt:

- Antonaru Luminiţa Monica -

- Lungoci Andreea -

- Manole Cristina Alina -

- Luiza Beceanu

- Dominte Silviana

În urma participării la seminarul regional organizat la Constanţa, echipa proiectului „Reţeaua Naţională a Mentorilor Antreprenoriatului Feminin - MENTORnet" mulţumeşte doamnei mentor Elena Coandă pentru participare şi pentru disponibilitatea privind implementarea în cele mai bune condiţii a proiectului, dar şi în ceea ce priveşte implicarea activă la nivelul susţinerii antreprenoriatului feminin din România, precum şi participantelor care prin prezenţa lor au subliniat încă o dată interesul de care antreprenoriatul se bucură în România.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii