Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:54 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

,,Votul tău! Vocea ta!” – Educație pentru democrație la Liceul Teoretic “Lucian Blaga”

ro

01 Apr, 2016 16:20 2123 Marime text
   Trei elevi de clasa a XI-a din cadrul Liceului Teoretic ,,Lucian Blaga" Constanța (Marius Alexandru Dogaru, Andreea Bianca Popescu și Adrian Stoica) împreună cu prof. Elena Basa, s-au implicat în proiectul ,,Votul tău! Vocea ta!’’ inițiat de Asociația Pro Democrația, cu sprijinul Fundației Hans Seidel. În perioada 25-27 martie 2016, aceștia au participat, alături de liceeni din alte cinci orașe, la trainingul organizat la Sinaia. Activitățile au avut drept scop formarea tânărului cetățean în spirit civic, activ în comunitatea sa și a cuprins mai multe module. În luna aprilie, tinerii vor candida în școlile lor pentru postul fictiv de primar al școlii, elevii claselor de același nivel reprezentând alegătorii.

            Agenda trainingului a cuprins o gamă variată de teme și jocuri care le-au dat ocazia să-și exprime opiniile, să experimenteze și să dobândească încrederea de sine. Pentru început, în cadrul secțiunii de ,,Public Speaking’’, au învătat mici trucuri pe care să le folosească pentru ca discursurile lor să capteze atenția, să transmită mesajul eficient și să câștige simpatia publicului, așadar, să fie de succes. De asemenea, au învățat rolul limbajului nonverbal în orice fel de comunicare și cum să-l coreleze cu limbajul verbal. Contactul vizual cu publicul, structura clară a mesajului (3-5 idei principale și un raport echilibrat între introducere, cuprins și încheiere) inlăturarea tuturor obiectelor care pot deveni sursă de distragere a atenției spectatorilor (inclusiv anumite obiecte vestimentare sau accesorii) sunt câteva din condițiile pe care un prezentator trebuie să le indeplinească pentru ca discursul său să fie de impact.

            Următorul modul a avut tematica ,,Democrația cu telefonul mobil’’, discutându-se despre avantajul tehnologiei. Elevii au ajuns la concluzia că mediul online este o sursă de informații nelimitată, cu condiția verificării și filtrării acelei informații, dar și o modalitate de distribuire a informației, fiind, astfel, extrem de utilă în promovarea unui candidat în timpul unei campanii electorale. Prin urmare, telefonul mobil devine un birou de buzunar, având utilizări multiple și diverse care le pot ușura considerabil activitatea.

            În continuarea trainingului, au învătat cum se realizează o cercetare sociologică, legată de unele aspecte care ar trebui urmărite la prezentarea online a candidaților: numărul fanilor pe paginile de Facebook, frecvența postărilor, numărul de share-uri, dacă folosesc sau nu hate speech-ul politic. Toate acestea îi vor ajuta pe tineri să se orienteze în alegerile pe care le au de făcut în calitate de cetățeni activi, mai ales că anul acesta va fi primul an în care vor vota.
            Tocmai de aceea, secțiunea ,,Educație Electorală-Primul Vot’’ le-a fost de un real ajutor, în cadrul căreia au aflat despre mecanismul de funcționare al votării, care sunt instituțiile care asigură desfășurarea alegerilor, ce reguli există și ce înseamnă un comportament corect atunci când se merge la vot.

            ,,Toate aceste noțiuni teoretice, dar și experiența căpătată ne vor fi de folos în construirea propriei campanii electorale, să ne prezentăm în fața colegilor și aceștia să simuleze procesul alegerilor, informațiile despre care sunt pașii de urmat în ziua de vot ajungând, în acest mod, la un număr mai mare de viitori adulți responsabili. În data de 14 aprilie, liceenii din clasele a XI-a din liceul nostru vor avea ocazia să participe direct la o simulare de alegeri pentru primarul comunității școlare.’’, a subliniat Andreea Popescu, din clasa a XI –a B.
            Alt tânăr participant la training, Adrian Stoica, din clasa a XI-a D, a afirmat: ,, Pentru mine a fost o experiență plăcută, am învățat lucruri noi, am înțeles cum funcționează programul alegerilor, am lucrat în echipă și am legat relații de prietenie. Am avut formatori și traineri deosebiți, de la care am avut de învățat lucruri interesante și utile pentru viață socială. După această experiență, cred că am reușit să am mai multă încredere în mine și să învăț să-mi gestionez mai bine emoțiile atunci când mă prezint în față unui public.’’ Totodată, a adresat un sfat tinerilor de vârsta lui: ,,În final, vreau să vă încurajez să participați la activități în proiecte inițiate de organizațiile nonguvernamentale sau chiar să deveniți voluntari în programele acestora.’’ 

Director, Consilier de imagine,
Prof. Elisabeta Ana Iuliana LINEA Prof. Simona DRAGOMIR
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii