Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:22 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prin Colegiul Nautic Roman, devii ofiter de punte in 2 ani de pregatire (video)

ro

28 Jun, 2010 21:52 2378 Marime text

stelian-cojocaru.jpgTinerii care vor o cariera in domeniul maritim pot alege din 2 iunie cursurile Colegiul Nautic Roman care le livreaza dupa 2 ani de studii absolvite cu succes un brevet de ofiter de punte maritim. Stelian Cojocaru, Presedintele Asociatiei Colegiul Nautic Roman, a explicat noutatile aduse de aceasta institutie si diferentele fata de sistemul universitar maritim romanesc.

Colegiul Nautic Roman vine cu program nou, cladit pe conventia STCV (Conventia internationala privind standardele de pregatire a navigatorilor, brevetare/ atestare, si efectuare a serviciului de cart) care reglementeaza conditiile minime de certificare, pregatire si executare a atributiilor la bordul navelor internationale. Orice formator din lume are obligatia sa cuprinda in planurile sale de invatamant acel mininum de discipline si numar de  ore prevazute in documentele conventiei. Acestea sunt implementate din 2006 si in legislatia romaneasca.

Stelian Cojocaru precizeaza ca proiectul a fost pornit cu gandul de a nu repeta greselile pe care alte natiuni le-au facut in domeniul educatiei maritime. Sistemul de invatamant universitar romanesc e necesar, fara indoiala, iar el livreaza la finalul a 4 ani de studii un brevet de inginer. Dar in Romania vor exista oameni care vor dori sa plece pe mare cu brevetul de ofiter de punte, pe care Colegiul Nautic Roman il ofera la terminarea studiilor de 2 ani.

In planul de invatamant al Colegiului Nautic Roman sunt 4 discipline spre deosebire de sistemul universitar: navigare, transport maritim, operarea navei si limba engleza – 1960 de ore, dupa o programa elaborata pe baza prescriptiilor manualelor model ale Organizatiei Maritime Internationale. Stelian Cojocaru subliniaza ca nu este vorba de prescriptii legale, ci de o serie de recomandari, intre care Directiva 25 din 2001 a Uniunii Europene.

In ceea ce priveste piata muncii pentru marinari, comparativ cu perioada 2007-2008, se inregistreaza o contractie serioasa. In acest moment este inca dificil de gasit un contract de cadet sau de ofiter, mai ales de ofiter de punte. In acest moment, doar 25% din absolventii romani de marina se pot angaja la 1 an dupa absolvire.

Totusi, absolventii Colegiul Nautic Roman vor da piept cu piata muncii peste 3 ani, cand - conform estimarilor - piata maritima va fi mai primitoare. In plus Colegiul vizeaza cifre mici de scolarizare, iar absolventii sai au mai multe sanse pe piata muncii datorita certificarilor de calitate recunoscute international si pregatirii temeinice.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii