Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:16 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PREVENIREA DELINCVENŢEI JUVENILE ŞI A VICTIMIZĂRII MINORILOR

ro

21 Jun, 2013 15:08 911 Marime text
Începând de ieri după-amiază, clopoţelul sună pentru ultima dată în acest an şcolar, în cadrul festivităţilor de premiere a elevilor din învăţământul primar şi gimnazial. Alături de învăţători, profesori şi poliţişti, elevii au fost felicitaţi pentru efortul depus şi mai ales pentru rezultatele obţinute în cursul acestui an. Au fost premiaţi nu doar cei cu rezultate bune la învăţătură şi purtare, ci şi cei care au participat la competiţii sportive sau la alte competiţii şcolare ( olimpiade, concursuri, festivaluri,etc).
Aşa cum se ştie, o prioritate a Poliţiei Române este siguranţa copiilor, prevenirea victimizării minorilor precum şi prevenirea delincvenţei juvenile. De aceea, poliţiştii cu atribuţii de prevenire a criminalităţii şi poliţiştii de proximitate au fost prezenţi la festivităţile şcolare, discutând cu elevii şi părinţii, făcându-le totodată recomandări preventive în vederea parcurgerii unei vacanţe de vară lipsite de evenimente negative.

Astfel, la activităţi, poliţiştii au transmis următoarele sfaturi preventive:
 
În parcuri sau alte locuri de recreere sau distracţie, comportaţi-vă civilizat, evitând disputele şi altercaţiile verbale sau fizice, deoarece acestea pot degenera în agresiuni sau încăierări cu urmări grave; Comunicarea civilizată este soluţia tuturor problemelor! Faceţi apel la înţelegere, respect şi îngăduinţă!
Nu vă lăsaţi atraşi, angrenaţi sau implicaţi în activităţile unor grupuri de tineri deprinşi cu consumul de băuturi alcoolice sau droguri, practicarea jocurilor de noroc sau care au un mod de comportare şi manifestare contrar regulilor şi normelor de convieţuire socială;
Evitaţi portul şi deţinerea asupra voastră de cuţite, şişuri, pumnale sau alte obiecte înţepătoare; sentimentul relativ de siguranţă pe care îl generează vă poate transforma în anumite împrejurări, în autorii unor fapte violente;
Nu oferi persoanelor întâlnite pe Internet informaţii personale despre tine sau familia ta. Dacă vrei să te întâlneşti cu o persoană pe care ai cunoscut-o pe Internet, anunţă-ţi părinţii anterior; oamenii pot fi foarte diferiţi de ceea ce au pretins că sunt pe Internet şi astfel poţi deveni victima traficului de persoane şi a altor întâmplări tragice;
Evitaţi să postaţi pe Internet fotografii care vă surprind în ipostaze indecente; acestea sunt personale şi nu trebuie să ajungă la oricine de pe Internet; ele pot fi folosite, mai devreme sau mai târziu,pentru a vă face rău, vouă sau celor apropiaţi. Nu uitaţi: NU tot ceea ce citiţi sau vedeţi pe Internet este adevărat!
Nu intraţi în discuţie cu persoane necunoscute, nu vă îndepărtaţi de părinţi dacă vă aflaţi pe stradă, la cumpărături sau în vacanţă şi NU deschideţi uşa nimănui dacă sunteţi singuri acasă.
Nu traversaţi drumurile publice decât pe culoarea verde a semaforului şi doar pe trecerile de pietoni şi nu vă plimbaţi cu bicicletele sau rolele decât în spaţiile special amenajate pentru acestea! Nu vă jucaţi în zonele necirculate sau izolate şi nu zăboviţi noaptea pe străzi!
 
Pentru orice situaţie cu risc ce pune în pericol viaţa şi siguranţa dumneavoastră sau a familiei dumneavoastră ori dacă sunteţi martorul unei astfel de situaţii, apelaţi numărul unic pentru urgenţe 112!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii