Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:59 10 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fosta conducere a RADET Constanța ar putea fi trasă la răspundere pentru situația financiară în care a ajuns regia (DOCUMENT)

ro

11 Feb, 2022 00:00 5150 Marime text


 
  • Lorena Iacob, administrator special Electrocentrale Constanta, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, faptul că „motivul solicitării, vine din faptul că societatea noastră este în insolvență și o există presiune din partea creditorilor noștri pentru recuperarea datoriilor existente“.
  • Judecător sindic al dosarului privind falimentul este Adrian Oprea, de la Tribunalul Constanța. 
  • Lichidator provizoriu este Eurosmart S.P.R.L.
 
Fosta conducere a Regiei Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET) Constanța (instituție aflată în prezent în faliment) ar putea fi trasă la răspundere pentru situația financiară în care a ajuns regia, aflată acum faliment! Electrocentrale Constanța SA, (unul dintre creditorii regiei) cu o creanță cu drept de vot de 298.296.138.47 de lei și cu un procent al creanței din totalul masei credale de 62,87%, consideră oportună formularea unei cereri de atragere a răspunderii fostelor organe de conducere ale debitoarei RADET Constanța și a votat PENTRU desemnarea uneia dintre persoane care să promoveze acțiunea în antrenarea răspunderii patrimoniale a fostelor organe de conducere ale debitoarei RADET Constanța.
 
Cu privire la acest subiect, Lorena Iacob, administrator special Electrocentrale Constanta, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, faptul că „motivul solicitării, vine din faptul că societatea noastră este în insolvență și o există presiune din partea creditorilor noștri pentru recuperarea datoriilor existente“.
 
Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța (cu o creanță cu drept de vot de 9.302.374,81 lei și cu un procent al creanței din totalul masei credale de 1,96%, „nu consideră oportună formularea unei cereri de atragere a răspunderii fostelor organe de conducere ale debitoarei RADET Constanta, având în vedere faptul că lichidatorul judiciar nu a identificat până în prezent elemente de atragere a răspunderii și că nu va formula o astfel de cerere“.
 
De asemenea, Electrocentrale Grup SA a votat împotriva formulării cererii de antrenare a fostelor organe de conducere ale debitoarei RADET Constanta, „având în vedere faptul că lichidatorul judiciar nu a identificat până în prezent elemente de atragere a răspunderii și că nu va formula o astfel de cerere“.
 
Detaliat
 
Conform Buletinul Procedurilor de Insolvenţă nr. 2184/07.02.2022 (ce poate fi citit integral accesând secțiunea Documente), săptămâna trecută, la sediul ales al lichidatorului judiciar Eurosmart SPRL din București a avut loc ședinței Adunării Creditorilor debitoarei Regiei Autonomă de Distribuție a Energiei Termice Constanța, având următoarea Ordine de zi:
 
1. Analiza oportunității formulării a cererii de antrenare a fostelor organe de conducere ale debitoarei RADET Constanta, având în vedere faptul că lichidatorul judiciar nu a identificat până în prezent elemente de atragere a răspunderii și că nu
va formula o astfel de cerere.
 
2. Desemnarea unui creditor care să formuleze cererea de atragere a răspunderii a fostelor organe de conducere ale RADET Constanta, în condițiile în care se consideră oportun un astfel de demers.
 
Situația cvorumului și a dreptului de vot în cadrul adunării a fost următoarea:
 
Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța(SPIT):
 
Creanța cu drept de vot (lei) - 9.302.374,81 lei
Procentul creanței din totalul masei credale - 1,96%
Procentul creanței din totalul creanțelor votante - 1,98%
 
Electrocentrale Grup SA:
 
Creanța cu drept de vot (lei) - 163.278.074,81 lei   
Procentul creanței din totalul masei credale - 34,41%
Procentul creanței din totalul creanțelor votante - 34,67%
 
Electrocentrale Constanța SA
 
Creanța cu drept de vot (lei) - 298,296,138.47 lei   
Procentul creanței din totalul masei credale - 62,87%
Procentul creanței din totalul creanțelor votante - 63,35%
 
Față de punctul 1 de pe ordinea de zi, creditorii au trimis prin corespondență următoarele puncte de vedere:
 
Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța – „instituția noastră nu consideră oportună formularea unei cereri de atragere a răspunderii fostelor organe de conducere ale debitoarei RADET Constanta, având în vedere faptul că lichidatorul judiciar nu a identificat până în prezent elemente de atragere a răspunderii și că nu va formula o astfel de cerere“
 
Electrocentrale Grup SA a votat împotriva formulării cererii de antrenare a fostelor organe de conducere ale debitoarei RADET Constanta, având în vedere faptul că lichidatorul judiciar nu a identificat până în prezent elemente de atragere a răspunderii și că nu va formula o astfel de cerere.
 
Electrocentrale Constanța SA - consideră oportună formularea unei cereri de atragere a răspunderii fostelor organe de conducere ale debitoarei RADET Constanța și a votat PENTRU desemnarea uneia dintre persoanele menționate la art.169 alin.(2) teza 2 și 3 din Legea nr. 85/2014 respectiv „un creditor desemnat de adunarea creditorilor“ sau „creditorul care deține mai mult de 30% din valoarea creanțelor înscrise la masa credală“ care să promoveze acțiunea în antrenarea răspunderii patrimoniale a fostelor organe de conducere ale debitoarei RADET Constanța.
 
În legătură cu punctul doi de pe ordinea de zi, creditorii au trimis prin corespondență următoarele puncte de vedere:
 
SPIT Constanța – „instituția noastră nu desemnează un creditor în condițiile art. 169 alin. 2 din Legea 85/2014, care să formuleze cererea de atragere a răspunderii fostelor organe de conducere ale debitoarei RADET Constanța“.
 
Electrocentrale Grup SA – „nu este cazul desemnării unui creditor în condițiile art. 169 alin.2 din Legea nr. 85/2014 care să formuleze cererea de atragere a ăspunderii fostelor organe de conducere ale debitoarei RADET CONSTANTA (în faliment, în bankruptcy, en faillite), în condițiile în care consideră oportun un astfel de demers“.
 
„Votăm PENTRU“
 
Electrocentrale Constanța SA, în insolvență, prin poziția scrisă transmisă menționează: „Votăm PENTRU desemnarea creditorului majoritar Electrocentale Constanța SA prin reprezentanții săi legali, de a formula acțiune pentru atragere a răspunderii fostelor organe de conducere ale debitoarei RADET Constanța, în faliment, având la bază solicitarea expresă din partea proprilor creditori de a promova acțiunea în antrenarea răspunderii patrimoniale a fostelor organe de conducere ale debitoarei RADET Constanța“.
 
Raportat la pozițiile creditorilor, s-a adoptat Hotărârea nr. 1: „cu votul a 63,21% din prezență, Adunarea Creditorilor consideră oportună și votează pentru desemnarea uneia dintre persoanele menționate la art.169 alin.(2) teza 2 și 3 din Legea nr. 85/2014 respectiv ” un creditor desemnat de adunarea
creditorilor” sau ”creditorul care deține mai mult de 30% din valoarea creanțelor înscrise la masa credală” care să promoveze acțiunea în antrenarea răspunderii patrimoniale a fostelor organe de conducere ale debitoarei RADET Constanța“.
 
Cu privire la punctul 2 de pe ordinea de zi, raportat la pozițiile creditorilor, s-a adoptat Hotărârea nr. 2: „cu votul a 63,21% din prezență, Adunarea Creditorilor desemnează creditorul majoritar Electrocentale Constanța SA prin reprezentanții săi legali, pentru a formula acțiune pentru atragerea răspunderii fostelor organe de conducere ale debitoarei RADET Constanța“.
 
Judecător sindic al dosarului privind falimentul este Adrian Oprea, de la Tribunalul Constanța.
 
RADET Constanta, organizată ca regie autonomă aflată în subordinea Consiliului Local Municipal Constanța, avea ca principală activitate prestarea serviciului de alimentare centralizată cu energie termică la nivelul municipiului Constanța.
 
„Revocarea dreptului de administrare asupra bunurilor mobile și imobile“
 
Prin Hotărârea nr. 182/09.06.2021 Consiliul Local al Municipiului Constanța a decis revocarea dreptului de administrare al RADET Constanța asupra bunurilor mobile și imobile aferente serviciului de alimentare cu energie termică ce aparțin domeniului public și privat al unității administrativ teritoriale Municipiul Constanța și constituirea dreptului de administrare a acestora către societatea Termoficare Constanța SRL începând cu data de 01.09.2021.
 
Predarea-primirea bunurilor mobile și imobile aferente serviciului public de alimentare cu energie termică ce apartin domeniului public și privat al unității administrativ teritoriale municipiul Constanța de către RADET Constanța către societatea Termoficare Constanța SRL s-a efectuat la data de 01.09.2021.
 
„ANRE a retras licența pentru prestarea serviciului de alimentare centralizată cu energie termică“
 
Prin Decizia nr. 1662 din data de 18.08.2021, începând cu data de 01.09.2021, ANRE a retras operatorului RADET Constanța Licența nr. 2028 pentru prestarea serviciului de alimentare centralizată cu energie termică, sens în care, începând cu această dată a încetat dreptului operatorului RADET Constanța de a presta serviciul de alimentare centralizată cu energie termică prin exploatarea comercială a componentelor sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Constanța.
 
În concluzie, începând cu data de 01.09.2021 activitatea RADET Constanța de prestare a serviciului de alimentare cu energie termică la nivelul municipiului Constanța a încetat.
 
Prin Hotărârea intermediară nr. 991 din data de 23.09.2021 pronunțată de Tribunalul Constanța, instanța a dispus deschiderea procedurii de faliment împotriva RADET Constanța.
 
Instanța a desemnat lichidator provizoriu pe EUROSMART S.P.R.L.
 
Noul termen a fost stabilit pentru data de 09 martie 2022.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Firma fondată de un fost candidat la Primăria Constanța
Magero Prod SRL, specializată în fabricarea ciocolatei, a intrat în insolvență!

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii