Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:01 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Declarații susținute de primul-ministru Victor Ponta și președintele Parlamentului European, Martin Schulz, la finalul întrevederii

ro

10 May, 2012 23:09 1137 Marime text

Martin Schulz: Doresc să îi mulțumesc primului-ministru al României, Victor Ponta, pentru vizita de astăzi, la Bruxelles, la Parlamentul European. A fost un prilej de bucurie pentru mine, personal, cred că și pentru premierul Victor Ponta, de care mă leagă o prietenie de mai mulți ani, și sunt foarte prudent în alegerea prietenilor cu care lucrez; și vă pot spune că suntem prieteni adevărați și a fost o plăcere nu doar să-l reîntâlnesc, ca președinte al Parlamentului European, în noua sa calitate de prim-ministru al României. Am discutat despre două teme majore: aderarea la Schengen și cadrul financiar multiannual al UE.

Cu privire la Schegen, i-am reconfirmat domnului prim-ministru poziţia Parlamentului European, faptul că Parlamentul European consideră că România îndeplinește încă de anul trecut criteriile pentru a adera la Spațiul Schengen. În concluzie, criteriile au fost îndeplinite, România trebuie să adere la spaţiul Schengen. În opinia mea, şi am spus asta şi în Consiliul European, este dreptul României acum de fi membră Schengen, nu este un act de bunăvoință față de România, ci un drept al României de deveni membră a Spațiului Schengen. Am subliniat încă o dată că Parlamentul European susține respectarea strictă a ceea ce este prevăzut in Tratatul de Aderare, și anume primirea în Spațiul Schengen de îndată ce sunt îndeplinite criteriile, așa cum este cazul acum.

În al doilea rând, am discutat despre Cadrul financiar multianual al UE. Am convenit că trebuie, în primul rând, să fie definită structura acestui cadru şi să se discute care dintre cheltuielile acestui cadru trebuie menținute și garantate, mai ales cele care pot contribui la creștere economică şi crearea de locuri de muncă - aceea este, logic, cea mai importantă parte de investiţie a cadrului multianual, cea a politicii de coeziune. Am căzut de acord cu primul-ministru că avem un punct de vedere comun, așadar, vom păstra un contact strâns între noul Guvern al României şi Parlamentului European, în special cu mine, ca negociator-şef al Parlamentului European cu Consiliul, în legătură cu cadrul financiar multianual.

Victor Ponta: Aş adăuga că este prima mea vizită la Bruxelles în calitate de prim-ministru al României și am ținut, în mod firesc, ca prima mea întrevedere în această nouă calitate să fie cu reprezentantul Parlamentului European, instituţia cea mai democratică şi o instituţie fundamentală a UE. Este o satisfacție deosebită să spun că Martin Schultz nu este doar prietenul meu personal, ci și un prieten al țării mele, și a acţionat întotdeauna ca un susținător al tuturor statelor membre. Apreciez foarte mult susținerea şi angajamentul pe care şi le-a exprimat public pentru unitatea Uniunii Europene și pentru drepturi egale pentru români şi cetățenii tuturor celorlalte state membre.

Am discutat, bineînțeles, despre Schengen deoarece ţara noastră este deja pregătită să adere la Spaţiul Schengen, iar Parlamentul European și președintele Schulz și-au exprimat sprijinul în acest sens.

Am dorit de asemenea să dau toate asigurările necesare privind reforma în domeniul justiției. Noul Guvern este hotărât şi angajat să continue toate reformele demarate în domeniul justiției pentru a oferi cetățenilor români și tuturor partenerilor europeni garanția unui sistem judiciar corect și credibil.

Am profitat de această întrevedere și pentru a avea un schimb de opinii privind interesul României şi a altor ţări din regiune de a folosi şi beneficia de fondurile de coeziune şi de cele structural, pentru a ajuta noile ţări membre să aibă o creştere economică şi o dezvoltare uniformă, asemeni celorlalte vechi membre ale Uniunii Europene. Angajamentul meu vizează respectarea tuturor prevederilor Tratatului Fiscal - în urmă cu două zile, după investirea noului guvern, a și fost adoptat Tratatul Fiscal european în Camera Deputaţilor, dar şi initiativele europene pentru o mai mare atenţie părţii legate de creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă din strategia noastră.

Vă mulţumesc mult şi îmi exprim recunoştinţa mea tuturor prietenilor ţării mele.

Reporter: Ca prieten, ce sfat îi daţi noului premier privind reforma în justiţie şi lupta împotriva corupţiei politice şi care este opinia dvs. despre o menţinere a Mecanismului de Cooperare şi Verificare dupa 2012?

Martin Schulz: Pe scurt, am încredere deplină în noul guvern. Îl cunosc foarte bine pe noul ministru al Justiţiei. S-a numărat printre primii reprezentanţi ai României în Parlamentul European, este un om de mare încredere şi un om sever, ştiu cât este dificil să-l convingi să facă un lucru de care nu este el însuşi convins. Este o alegere foarte bună.

Cât priveşte a doua parte a întrebării dvs, este foarte dificil să vă răspund, depinde de succesul pe care îl vom avea în perioada viitoare. Sunt pe deplin convins că guvernul dvs este angajat în consolidarea independenţei judiciare şi este pregătit pentru lupta împotriva corupţiei cu toate măsurile necesare. Am încredere deplină că prietenul meu va face tot posibilul pentru a îndeplini aceste obiective, este un om onest şi de încredere. În consecinţă, răspunsul meu este: încredere deplină.

Reporter: Un laureat al Premiului Nobel afirma că a continua măsurile de austeritate în Europa este o sinucidere pură. În calitate de premier al unui nou guvern, sunteţi de acord cu această afirmaţie?

Victor Ponta: A fi împotriva dânsului ar însemna să fiu arogant. Ce vă pot spune, dat fiind funcţia mea - mă ocup de problemele zilnice ale ţării mele - este că atât Guvernul cât şi partidul din care provin au votat în favoarea Tratatului Fiscal, dar împărtăşesc ideea că Europa trebuie să adauge la Tratatul Fiscal o nouă strategie privind creşterea economică şi locurile de muncă. De asemenea vă spun ceva ce jurnaliştii români ştiu deja, și anume, primul act al acestui Guvern, în prima zi după învestitură, a fost să adopte Scrisoarea de Intenţie care finalizează negocierile dintre România, FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, deci, disciplină bugetară. Dar nu trebuie uitat că fără creştere economică şi locuri de muncă, această disciplină, mai devreme sau mai târziu, nu va fi de ajuns.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii