Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:24 19 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mii de dobrogeni au beneficiat de programul de consiliere si testare al Baylor

ro

14 Feb, 2014 17:28 871 Marime text
Programul de Consiliere si Testare Voluntara pentru depistarea HIV si pentru hepatita B si C derulat de Baylor in Dobrogea a inregistrat anul trecut cel mai mare numar de beneficiari. El a fost demarat in 2007, cand se facea testare si consiliere doar pentru infectia cu HIV si extins in 2010 si la hepatita B si C. Doar in 2013, au fost realizate 8649 de testari. Peste 82% dintre acestea, adica 7124, au fost sustinute financiar de Compania Chevron Romania, care a inteles importanta programului si s-a implicat activ in derularea lui.
In Romania se estimeaza ca peste 2 milioane de romani sunt purtatorii unui virus hepatitic şi nu-şi cunosc diagnosticul, iar testarile efectuate de Baylor confirma acest fapt. 

Cifrele sunt ingrijoratoare, atat pentru populaţia generala, cat şi pentru specialiştii din domeniul sanataţii şi al prevenirii dar, din cauza costurilor foarte mari ale terapiei şi ale efectelor adverse agresive ale ei, dar şi din lipsa unei strategii coerente de diagnosticare, cele mai multe persoane ajung sa fie identificate cu boala cronica atunci cand este prea tarziu şi nu se mai poate interveni.
Programul de Consiliere si Testare Voluntara derulat de Baylor ofera avantajul ca, in urma unei simple programari telefonice sau on-line, fara alte documente sau proceduri, pot fi testati si diagnosticati şi cei fara simptome, asa cum sunt cei mai mulţi purtatori de asemenea boli infecţioase.
Trebuie mentionat ca 7,59% dintre cei testati in 2013 au primit rezultate reactive, ceea ce indica o suspiciune de prezenţa de anticorpi pentru unul din cele 3 virusuri. Cu alte cuvinte aproximativ una din zece persoane are o infecţie virala care ii pune viaţa in pericol şi de existenţa careia a aflat prin intermediul serviciului de testare pus la dispoziţie gratuit de Baylor.

Testarile au fost facute atat in cabinete, cat si in comunitate, cu ajutorul laboratorului mobil. Din luna aprilie pana in noiembrie, laboratorul mobil s-a deplasat in peste 30 de localitaţi din Dobrogea. 
In legatura cu acest program sustinut de Chevron Romania Tom Holst, Country Manager in cadrul companiei declara: “Chevron sustine comunitatile locale in chestiuni legate de sanatate si siguranta. Acestea sunt valori esentiale pentru operatiunile noastre si de aceea le promovam si in comunitatile locale.
Chevron lucreaza indeaproape cu comunitatile pentru a se asigura ca directioneaza resursele catre nevoile populatiei din zona. In cateva locuri din lume am colaborat cu Baylor pentru a livra aceste ajutoare.
In Romania, am regasit priceperea cu care Fundatia Baylor Marea Neagra se adreseaza comunitatilor in probleme de sanatate. Suntem incantati sa lucram cu Baylor pentru a imbunatati conditiile de sanatate pentru comunitatile cu care colaboram in Romania si sa contribuim la cresterea calitatii vietii oamenilor din zona.”

Persoanele testate si diagnosticate cu una dintre cele trei infectii sunt sprijinite si in continuare, pentru obtinerea terapiei.
Experienţa de cabinet ne arata ca ponderea infecţiilor cronice este in special, in categoria de varsta peste 40 de ani, pentru hepatita C şi intre 25 – 40 de ani şi peste 50 ani, pentru hepatita B. In cazul infecţiei cu HIV repartizarea pe grupe de varsta este mai omogena.
Acest aspect confirma faptul ca majoritatea infectarilor au avut loc cu mulţi ani in urma, cel mai probabil la sfarşitul anilor 90, cand in Romania nu existau teste pentru identificarea virusurilor hepatitice, sangele folosit pentru transfuzii nu era testat si sterilizarea din spitale nu viza in mod special distrugerea acestor virusuri.
Preocuparea principala a consilierilor devine, din momentul confirmarii bolii, oferirea sprijinului in vederea accesului la terapie al pacientilor. Este cunoscut faptul ca boala hepatica evolueaza lent, dar, avand in vedere distanţa faţa de momentul infectarii, terapia este o urgenţa chiar de la diagnosticare.

In Romania, supraaglomerarea cadrelor medicale din spitale, precum şi lipsa unui personal cu responsabilitati speciale in a ghida pacienţii, intarzie accesul acestora la terapie. Consilierii Baylor ajuta beneficiarii la accelerarea procedurilor de intocmire a dosarelor medicale, astfel incat bolnavul sa poata beneficia cat mai rapid de tratament.
Programul de testare gratuita si confidentiala pentru depistarea infectiei cu HIV sau cu hepatita B sau C continua si in 2014, avand in palmares peste 31000 de testari efectuate in cei peste sase ani de activitate. Populatia din Dobrogea stie deja ca poate conta pe aceste servicii in orice perioada a anului si de aceea membrii echipei Baylor fac tot ce le sta in putinta pentru a nu-i insela asteptarile.

Ti-a placut articolul?

Comentarii