Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:33 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa - Filmul ”Nu sunt faimos, dar sunt aromân” participă la trei festivaluri în luna septembrie - 1 septembrie 2014

ro

01 Sep, 2014 17:17 1275 Marime text
Filmul ”Nu sunt faimos, dar sunt aromân” va participa, în această lună, la trei festivaluri, în România, Albania și Macedonia.
 
Prima apariție va fi la Mediaș Central European Film Festival ”7+1”, A treia Europă, care va avea loc la Mediaș, în perioada 2 – 6 septembrie 2014. În cadrul MECEFF „7+1” vor fi prezentate aproximativ 50 de filme, incluzând filme artistice de lung metraj, documentare şi scurt-metraje, printre care amintim: „Ida” (Polonia), „Deine schönheit ist nichts wert” / „Your beauty Is worth nothing” (Austria), „Draga besugott barataim” / „Dear betrayed friends”(Ungaria), „Kandidát” / „The Candidate” (Slovacia), „Izlet” / „The trip” (Slovenia), „Horici ker” / „Burning bush” (Cehia), „Pozitia copilului” / „Child’s pose” (Romania). Festivalul îşi propune să fie un loc de întâlnire pentru cele mai recente filme ale cineaştilor de marcă din Republica Cehă, Slovacia, Austria, Ungaria, România, Polonia, Slovenia şi Spania (ţară invitată special în acest an). De asemenea, la cererea publicului, va fi prezentată o selecţie de filme în limba idiş restaurate din arhiva Centrului Naţional de Film Evreiesc al Unversităţii Brandeis din Boston. Filmul ”Nu sunt faimos, dar sunt aromân” face parte din selecția oficială a președintelui juriului, Radu Gabrea și va fi proiectat pe 6 septembrie (detalii găsiți pe site-ul www.meceff.ro/).
 
Pelicula va ajunge și la două festivaluri care au loc peste hotare, și anume Balkan Film Food Festival, care va avea loc la Pogradec, în Albania, și Brothers Manaki International Film Festival, programat în Bitola, Macedonia.
 
”Nu sunt faimos dar sunt aromân se lansează oficial in Albania la Festivalul internațional de la Pogradet. În aceeași zi e prezentat și în cadrul Festivalul Internațional de film de la Mediaș și încheiem turul din Albania în Macedonia, la Festivalul Internațional  Manakia Brothers la Bitolia. Cred că avem o toamnă frumoasă!", a precizat Toma Enache. În Albania, filmul va rula timp de o săptămână la cel mai mare cinematograf din Tirana. Primul lung metraj în aromână ajunge și în Moscopole, leagănul aromânilor de pretutindeni, care era, în secolul al XVII-lea, cel mai mare oraș din Balcani și centrul cultural și comercial al aromânilor.
 
Datele la care vor avea loc proiecții sunt următoarele: 4 septembrie – Ohrid, 6 septembrie – Pogradet, 6 septembrie – Mediaș, 7 septembrie – Moscopole, 8 septembrie – Tirana, 9 septembrie - Vlora, 10 septembrie – Avlona, 11 septembrie – Selenita, 12 septembrie - Andon Poci, 14 septembrie - Bitolia.
 
După aceste periplu internațional, filmul va ajunge din nou în Dobrogea. Acesta va putea fi urmărit pe 16 septembrie în Stejaru, pe 17 septembrie în Ceamurila, pe 18 septembrie în Cogealac, pe 19 septembrie în Ovidiu și pe 21 septembrie în Murighiol.
 
Turneul din Albania și Macedonia vine după ce pelicula a fost prezentată cu mare succes în Statele Unite ale Americii, cu ecranizări în Washington DC (29 mai), Charlotte (31 mai), New York (4 şi 5 iunie), Fairfield (7 iunie) şi Los Angeles (10 iunie)., dar și după o reprezentație în Viena, Austria.
 
"Nu sunt faimos, dar sunt aromân" este un primul film în aromână realizat exclusiv din fonduri private. Acesta prezintă povestea lui Toni Caramuşat, un regizor faimos, fascinat de ideea că ar putea descoperi un al 13-lea adevăr absolut despre aromâni şi originile lor.
Filmul a fost nominalizat, în decembrie 2013, pentru marele premiu al Festivalului Internaţional de Film Babel de la Cagliari, desfăşurat sub înaltul patronaj al Parlamentului European, unde a obţinut premiul Maestrale Unica, pentru cea mai bună reprezentare a unei minorităţi lingvistice într-un film.
Pelicula a fost vizionată de peste 15.300 de spectatori numai în România, la care se adaugă peste 3.500 din Macedonia și Statele Unite ale Americii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii