Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:03 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinteza cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna august 2012

ro

05 Sep, 2012 17:19 2188 Marime text

SERVICIUL DE COOPERARE INTERNAŢIONALĂ,
               INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
    BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

 5 septembrie  2012
   Nr. 643/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ

 Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna august 2012, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă: 

1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov au dispus trimiterea în judecată a inculpatului SULIMAN CONSTANTIN, consilier superior în cadrul A.P.I.A. – Centrul Judeţean Braşov, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete ce au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor,
 - înşelăciune şi
- fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: 

În cursul anului 2009, inculpatul Suliman Constantin, consilier superior în cadrul A.P.I.A. – Centrul Judeţean Braşov, pe baza unui contract de arendă pe care l-a falsificat, a solicitat A.P.I.A. Braşov, în numele unui fermier, acordarea de subvenţii agricole pe suprafaţă, atestând în mod nereal că acesta utilizează suprafaţa de 65,05 hectare de păşune aflată în proprietatea Composesoratului de Pădure Dabiju, judeţul Braşov. De asemenea, inculpatul a ataşat la dosarul fermierului respectiv şi procesul verbal de arendă pe care l-a falsificat consemnând că mai mulţi membri ai Composesoratului i-au arendat fermierului respectiv suprafaţa de păşune.
În această modalitate, fermierul a obţinut subvenţii în sumă de 59.096,58 lei din fonduri F.E.G.A. şi F.E.A.D.R. şi de fonduri din bugetul de stat al României în sumă de 8.988,72 lei.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 70.994,26 lei, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile de întârziere calculate la data plăţii, sumă de bani ce reprezintă sprijinul acordat pentru întreaga suprafaţă declarată de fermierul respectiv.
În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unui bun mobil aparţinând inculpatului.

Facem precizarea că inculpatul Suliman Constantin a mai fost trimis în judecată de procurorii Serviciului Teritorial Braşov al DNA pentru fapte similare (detalii în comunicatul nr. 697/VIII/3 din data de 7 noiembrie 2011).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Făgăraş.               

2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

COŢOFANU CONSTANTIN, fost primar al comunei Şipote, judeţul Iaşi, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor,
- înşelăciune,
- fals intelectual, săvârşit în realizarea scopului urmărit prin comiterea unei infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene,

MALII DORIN MIRCEA, fost viceprimar al Comunei Şipote, BURLACU CONSTANTIN LAURENŢIU, angajat in cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Iaşi,  CIOBANU MARIA, contabil şef în cadrul Primăriei Şipote, SUFRAGIU MARIA, tehnician constructor în cadrul Primăriei Şipote, SIMIN DAN, inginer constructor, CHIRVASE IOAN, secretar al comisiei de recepţie şi diriginte de şantier, în sarcina cărora s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, 
- complicitate la infracţiunea de înşelăciune,

- fals intelectual, săvârşit în realizarea scopului urmărit prin comiterea unei infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: 

În cursul anului 2008, Consiliul Local al Comunei Şipote a devenit beneficiarul unui proiect finanţat din fonduri PHARE intitulat "Centru de cooperare transfrontalieră pentru dezvoltarea afacerilor în domeniul artelor şi meşteşugurilor".
În cadrul acestui proiect, în cursul anului 2010, inculpatul Coţofanu Constantin, în calitate de primar, de reprezentant legal al beneficiarului şi de preşedinte al comisiei de recepţie la terminarea lucrărilor, în scopul de a obţine fără drept ultima tranşă din banii acordaţi în cadrul proiectului, a prezentat autorităţii contractante mai multe documente false (procesul verbal de recepţie şi referatul privind execuţia lucrărilor) din care rezulta în mod nereal că lucrările au fost executate şi că toate lucrările (consolidare, modernizare a bibliotecii şi căminului cultural) respectă prevederile proiectului.
În această modalitate, Consiliul Local Şipote a obţinut în mod nelegal sumele de 25.167 euro din bugetul UE şi 35.782 lei din bugetul naţional, sumă cu care Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului s-a constituit parte civilă în procesul penal.


În demersul său, inculpatul Coţofanu Constantin a fost ajutat de membrii comisiei de recepţie la terminarea lucrărilor, respectiv inculpaţii: Malii Mircea Dorin, viceprimar, Ciobanu Maria, contabil şef în cadrul Primăriei, Burlacu Laurenţiu, specialist Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Iaşi, Chirvase Ioan, diriginte de şantier, Simin Dan, inginer şi Sufragiu Maria, tehnician constructor în cadrul Primăriei Comunei Şipote care, în cursul lunii februarie 2010, au semnat procesul verbal de recepţie alături de Coţofanu Constantin atestând, în mod nereal, că toate lucrările au fost executate şi respectă condiţiile proiectului.
În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor inculpaţilor.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Hârlău.               

3. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor KRALL LASZLO,  vicepreşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Taurine Ocna de Sus şi ASOCIAŢIA CRESCĂTORIOR DE TAURINE DIN OCNA DE SUS, persoană juridică, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea în numele lor în formă continuată (2 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: 

 În cursul lunii mai 2007 şi mai 2008, inculpatul Krall Laszlo, în calitate de vicepreşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Taurine Ocna de Sus, a solicitat Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Harghita acordarea de subvenţii agricole pentru 492, respectiv 333 hectare de păşune deşi asociaţia pe care o reprezenta nu avea dreptul de a utiliza suprafaţa pe care se solicita plata.
 În această modalitate, inculpatul Krall Laszlo a obţinut pe nedrept suma de 124.969,52  lei (echivalentul a aproximativ 37.446 euro) provenită din fonduri europene (F.E.G.A. - F.E.A.D.R.)  şi  din bugetul naţional aferent cofinanţării  F.E.A.D.R, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în procesul penal. În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor sume de bani aparţinând celor doi inculpaţi.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Odorheiu Secuiesc.               

4. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a inculpatului CRISTEA NICOLAE,  administrator al SC Carmes Alba SRL Mesentea, jud. Alba, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- folosire sau de prezentare de  documente false, incomplete sau inexacte care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de sume de bani din bugetul general al Comunităţilor Europene sau  din bugetele administrate de acestea ori n în numele lor,
- înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: 

În cursul anului 2007, SC Carmes Alba SRL a devenit beneficiara proiectului intitulat ,,Abator bovine, porcine, ovine secţia de tranşare şi fabrica preparare de carne” finanţat prin fonduri SAPARD. În cadrul acestui proiect, în cursul anului 2009, inculpatul Cristea Nicolae, în calitate de administrator al societăţii beneficiare, a prezentat Autorităţii Contractante mai multe înscrisuri falsificate, cu conţinut inexact, incomplet sau falsificat (procese verbale, raport de execuţie, declaraţii de conformitate) în care a atestat în mod nereal că mai multe autovehicule achiziţionate în cadrul proiectului au fost predate. În realitate, reprezentantul societăţii care ar fi trebuit să livreze autovehiculele fusese angajat la o altă societate comercială controlată de inculpat.
Ministerul Agriculturii – APDRP s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 10.530.761,37 lei reprezentând valoarea acordată pentru întregul proiect. În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile şi mobile aparţinând inculpatului.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Alba.               

 În legătură cu toate dosarele penale menţionate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii