Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:27 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Constanţa efectuează acte de urmărire penală faţă de inculpaţii Pucerea Mihai şi Kiraelenys SRL

ro

28 Jan, 2014 11:04 1796 Marime text
28 ianuarie 2013
Nr.61/VIII/3

COMUNICAT
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa efectuează acte de urmărire penală faţă de inculpaţii

PUCEREA MIHAI, consilier superior în cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (D.S.V.S.A.) Constanţa, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită, în formă continuată (11 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată (11 acte materiale) şi spălare a banilor în formă continuată
Persoana juridică SC „KIRAELENYS” SRL Constanţa (societate în cadrul căreia deţin calitatea de asociaţi fiica, respectiv soţia primului menţionat), în sarcina căreia s-a reţinut complicitate la infracţiunea continuată de luare de mită şi spălare a banilor în formă continuată

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori au rezultat următoarele:

În perioada 01.11.2013 – 08.01.2014, inculpatul Pucerea Mihai, în calitate de medic veterinar în cadrul Circumscripţiei Sanitar – Veterinare Zonale Constanţa a D.S.V.S.A. Constanţa, având ca atribuţie de serviciu, printre altele, certificarea respectării condiţiilor sanitar – veterinare de către persoanele juridice care efectuează operaţiuni de export şi tranzit de furaje şi subproduse care nu sunt destinate consumului uman în Porturile Maritime Constanţa şi Constanţa Sud – Agigea, a pretins în mod repetat sume de bani cu titlu de mită de la patru societăţi comerciale în schimbul eliberării certificatelor veterinare solicitate de către acestea. În mod concret, pretinderea mitei s-a realizat prin intermediari, persoane care îl contactau pe inculpat în calitate de agenţi maritimi, în numele şi în interesul celor patru societăţi comerciale beneficiare ale respectivelor certificate veterinare, şi cărora acesta le remitea facturi fiscale emise de către SC „KIRAELENYS” SRL Constanţa, prin care se atesta, în mod nereal, efectuarea unor servicii de dezinfecţie la bordul navelor menţionate în conţinutul certificatelor veterinare.
Astfel, utilizând drept paravan firma „KIRAELENYS” SRL Constanţa, înfiinţată de către membrii familiei sale şi având sediul social declarat la domiciliul său, în perioada de referinţă, inculpatul Pucerea Mihai a încasat de la cele patru societăţi comerciale beneficiare ale certificatelor veterinare, cu titlu de mită, suma totală de 193.474 lei (echivalent a circa 43.000 euro). Pentru a disimula caracterul fraudulos al primirii banilor, a creat aparenţa încasării legale acestora, în contul unor servicii pretins prestate de firma „KIRAELENYS” SRL Constanţa în beneficiul plătitorilor, dar neefectuate în realitate.

Inculpatului PUCEREA MIHAI şi persoanei juridice SC „KIRAELENYS” SRL Constanţa li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.

La data de 27 ianuarie 2014, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea inculpatului PUCEREA MIHAI pentru 24 de ore.
Faţă de SC „KIRAELENYS” SRL Constanţa s-a solicitat luarea măsurii preventive a interzicerii de a desfăşura activităţi de natura celor în exerciţiul sau cu ocazia cărora au fost comise infracţiunile.
La data de 28 ianuarie 2014, inculpatul urmează a fi prezentat Tribunalului Constanţa cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile, iar faţă de SC „KIRAELENYS” SRL Constanţa s-a solicitat luarea măsurii preventive a interzicerii de a desfăşura activităţi de natura celor în exerciţiul sau cu ocazia cărora au fost comise infracţiunile.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii