Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:43 26 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dobrişan Dorin, director al CEC BANK – Sucursala Râmnicu Vâlcea, trimis în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită

ro

28 Mar, 2012 18:01 1788 Marime text

28 martie 2012
   Nr.197/VIII/3
  
COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

 DOBRIŞAN DORIN, director al CEC BANK – Sucursala Râmnicu Vâlcea (la data săvârşirii faptelor), în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită în formă continuată (26 de acte materiale),

 VĂLEANU OVIDIU, administrator al SC TOTAL DISTRIBUTION GROUP VÂLCEA S.R.L. Râmnicu Vâlcea şi SC TOPI IMPORT EXPORT S.R.L. Râmnicu Vâlcea, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- dare de mită în formă continuată (26 de acte materiale),
- fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, săvârşită în scopul de a ascunde comiterea sau în realizarea scopului urmărit în legătură directă cu infracţiunea de dare de mită,
- participaţie improprie la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată săvârşită în scopul de a ascunde comiterea sau în realizarea scopului urmărit în legătură directă cu infracţiunea de dare de mită,

ARSENESCU FLORIAN, director economic al SC TOTAL DISTRIBUTION GROUP VÂLCEA S.R.L. Râmnicu Vâlcea şi SC TOPI IMPORT EXPORT S.R.L. Râmnicu Vâlcea, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată săvârşit în scopul de a ascunde comiterea sau în realizarea scopului urmărit în legătură directă cu infracţiunea de dare de mită,


POPESCU MARIA, casier la SC TOTAL DISTRIBUTION GROUP VÂLCEA S.R.L. Râmnicu Vâlcea şi PETRESCU MARIAN, administrator la SC TOTAL DISTRIBUTION GROUP ARGEŞ S.R.L. Piteşti şi asociat la SC TOPI IMPORT EXPORT, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de mărturie mincinoasă.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii decembrie 2007, inculpatul Dobrişan Dorin, în calitate de director al CEC BANK – Sucursala Râmnicu Vâlcea şi preşedinte al Comitetului de credite al aceleiaşi unităţi bancare, a pretins şi primit cu titlu de mită de la inculpatul Văleanu Ovidiu, administrator al SC TOTAL DISTRIBUTION GROUP VÂLCEA S.R.L. şi SC TOPI IMPORT EXPORT S.R.L., un autoturism de teren cu o valoare de achiziţie în sumă de 267.642,90 lei, precum şi foloase necuvenite în sumă totală de 9.902,36 lei. Maşina şi foloasele necuvenite au fost primite pentru ca, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, Dobrişan Dorin să îl sprijine pe Văleanu Ovidiu să obţină în mod fraudulos mai multe credite în valoare totală de 13.100.000 lei pentru firmele pe care le reprezenta şi, pentru sine, un credit de nevoi personale în valoare de 562.500 lei. Spre exemplu, o parte din contravaloarea autoturismului a fost plătită de Văleanu Ovidiu la data la care a fost suplimentat unul dintre creditele pentru firme.
În acest context, în vederea obţinerii creditului de nevoi personale, inculpatul Văleanu Ovidiu a întocmit în fals şi a folosit mai multe documente (contract de consultanţă încheiat cu SC TOPI IMPORT EXPORT S.R.L şi o adeverinţă de salariat şi vechime în muncă în cadrul aceleiaşi firme), acte semnate şi de inculpatul Arsenescu Florian, în calitate de director economic. În acelaşi scop, a determinat un angajat al firmelor respective să întocmească în fals două facturi fiscale pe care le-a folosit la documentaţia de creditare.
 Cu ocazia audierii în calitate de martori în acest dosar penal, inculpaţii Petrescu Marian şi Popescu Maria, angajaţi la firmele reprezentate de Văleanu Ovidiu, au făcut afirmaţii mincinoase în scopul de a-l exonera pe acesta de răspundere penală.

  Până în prezent, CEC Bank nu s-a constituit parte civilă în cauză.
 În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unui imobil aparţinând inculpatului Văleanu Ovidiu şi asupra unei sume de bani aparţinând inculpatului Dobrişan Dorin. 

 Inculpatul Dobrişan Dorina a mai fost trimis în judecată de procurorii Serviciului Teritorial Piteşti al DNA în cursul lunii octombrie 2010 (detalii în comunicatul nr. 545/VIII/3 din data de 20.10.2010).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Vâlcea.
                      
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii