Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:42 06 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Curtea Constitutionala a respins exceptia de neconstitutionalitate impotriva legii concurentei

ro

18 Mar, 2009 17:10 762 Marime text

 CURTEA CONSTITUŢIONALĂ A RESPINS  EXCEPŢIA DE NECONSTITUŢIONALITATE FORMULATĂ ÎMPOTRIVA LEGII CONCURENŢEI

Consiliul Concurenţei anunţă că, prin Decizie a Curţii Constituţionale , a  fost respinsă excepţia de neconstituţionalitate invocată faţă de mai multe prevederi ale Legii concurenţei  nr 21/1996. Aceasta a fost ridicată de către patru agenţi economici sancţionaţi  de autoritatea de concurenţă în anul 2005.
 „Cu excepţia unui articol privind atribuţiile Consiliului Concurenţei, prevederile legale criticate fac parte din capitolul care reglementează procedurile de examinare preliminară, de investigare şi de luare a deciziilor. Cu toate că procedurile Consiliului Concurenţei prezintă unele similitudini cu procedurile jurisdicţionale, activitatea autorităţii de concurenţă este cea specifică adoptării oricărui act administrativ. Prin urmare, Consiliul Concurenţei este o autoritate administrativă autonomă ” a declarat domnul Gheorghe Oprescu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
 Curtea Constituţională a apreciat că nu sunt încălcate prevederile constituţionale deoarece textele din Legea concurenţei criticate „nu reglementează modalitatea de realizare a justiţiei şi nu înfiinţează instanţe extraordinare”.
De asemenea, Curtea Constituţională a reţinut că măsurile şi sancţiunile dispuse de autoritatea de concurenţă sunt „de natură administrativă şi nu jurisdicţională”.
În ceea ce priveşte dreptul părţilor la un proces echitabil, Curtea Constituţională a considerat că acesta nu este încălcat, deoarece „deciziile adoptate de Plenul Consiliului Concurenţei pot fi atacate în faţa unei instanţe judecătoreşti, în procedura de contencios administrativ”, la Curtea de Apel Bucureşti, respectiv prin recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

18 Martie  2009
Biroul de Presa Tel: 021.405.44.29 ; 0372.129.710 ; e-mail: presa@consiliulconcurentei.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii