Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:49 18 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Investitorii imobiliari se orientează spre pieţele în redresare economică, capitalele regionale şi proprietăţile de clasă secundară, pe măsură ce competiţia pentru activele imobiliare europene de clasă A se intensifică

ro

13 Feb, 2014 13:38 602 Marime text
Investitorii văd oportunități de achiziţii în Irlanda și Spania, potrivit raportului Emerging Trends in Real Estate® Europa 2014, publicat de către Urban Land Institute (ULI) și PwC
 
Bucureşti, 13 februarie 2014 – Competiţia acerbă pentru activele imobiliare de clasă A pe marile pieţe imobiliare ale Europei îi determină pe investitorii în căutare de randamente atractive să se orienteze spre plasamentele în pieţele aflate în redresare economică, cum ar fi Irlanda şi Spania, spre capitalele regionale şi către proprietăţile de clasă secundară, conform concluziilor raportului Emerging Trends in Real Estate® Europa 2014, o prognoză a evoluţiei pieţei imobiliare publicată de Urban Land Institute (ULI) în asociere cu PwC.
 
Raportul arată că 71% dintre respondenţi consideră că deficitul de active atractive va avea un impact moderat sau semnificativ asupra afacerii lor în 2014. Ca o consecinţă a intensificării concurenţei, 59% dintre respondenţi cred că proprietăţile de clasă A de pe principalele pieţe imobiliare europene sunt acum supra-evaluate.
 
Raportul subliniază că investitorii devin din ce in ce mai confortabili cu asumarea unor riscuri sporite în căutare de randamente atrăgătoare. Unul dintre oraşele care beneficiază cel mai mult de pe urma acestei tendinţe este Dublin, care a urcat spectaculos în topul destinaţiilor de investiţii, de pe locul 20 în raportul anului anterior pe locul 2 în 2014. Piaţa imobiliară din Dublin s-a transformat dintr-o destinaţie ocolită de investitori în urmă cu doi ani într-una dintre cele mai atrăgătoare pieţe din Europa, atât pentru investitorii irlandezii cât şi pentru cei străini atraşi de preţurile scăzute şi de perspectivele economice îmbunătăţite ale Irlandei. 51% dintre respondenți consideră acum atrăgătoare oportunităţile de achiziţii din Irlanda.
 
Volumul ridicat de capital la nivel internațional în căutare de plasamente profitabile determină investitorii să se orienteze către alte piețe în revenire, precum Spania. 67% dintre respondenţi cred că oportunitățile de cumpărare în Spania sunt acum bune, fapt reliefat şi de recentele achiziţii ale complexului comercial Parque Principado din Oviedo de către Intu şi Canadian Pension Plan Investment Board pentru 162 milioane de euro. Totuși, scepticii argumentează că finanţarea este încă foarte dificil de accesat şi că piaţa este în continuare riscantă pentru investiţii, înainte să apară semne clare de creştere.
 
Competiţia pentru active de clasă A a dus la o creştere a numărului investitorilor care se uită şi la alte categorii de active pe marile pieţe imobiliare europene cum ar fi Londra, Munchen şi Paris, şi achiziţionează active producătoare de venituri solide din oraşe mai mici. De exemplu, investitorii în piaţa de birouri din Munchen pot obţine randamente de aproximativ 4%, dar cei dispuşi să investească în oraşe germane mai mici cum ar fi Stuttgart pot avea randamente de până la 6,5%. De asemenea, investitorii caută să achiziționeze proprietăţi de clasă secundară în marile oraşe în care au deja fluxuri bune de venituri sau care, cu o gestionare atenta a activelor, pot fi transformate în proprietăţi de clasă A.
 
O consecinţă interesantă a ‘Bătăliei pentru active imobiliare’ este că investitorii au în vedere din ce în ce mai mult dezvoltarea de noi proprietăţi ca o modalitate de a adăuga active de înaltă calitate în portofoliile lor. Raportul arată că 71% dintre respondenţi cred că dezvoltarea de noi proprietăţi e un mod atractiv de a dobândi active de clasă A.
 
 ‘“În ceea ce priveşte piaţa imobiliară din România ne aşteptăm la o uşoară creştere a tranzacţiilor, îndeosebi pe segmentul de birouri şi mult mai mică activitate de achiziţie pe segmentele de retail, industrial şi rezidenţial”, a declarat Francesca Postolache, Director, Servicii de Audit, Liderul Echipei de Servicii pentru sectorul imobiliar.
 
Raportul subliniază că va fi capital substanţial disponibil pentru pieţele imobiliare europene în 2014, 71% dintre respondenţi crezând că va exista o creștere a sumelor disponibile pentru refinanțare sau pentru noi investiții în acest an. Deşi o parte din capital va proveni de pe piaţa internă, investiţii semnificative sunt aşteptate să continue să vină dinspre fondurile suverane, în special cele asiatice. Aproape 80% dintre respondenţi cred că resursele din zona Asia – Pacific vor creşte în 2014, 67% dintre intervievaţi fiind de părere că resursele din Americi vor creşte în acest an.
 
Despre Raport:
 
Topul primelor 10 oraşe europene pentru investiţiile imobiliare

  Clasamentul din 2014 Clasamentul din 2013 Evoluţie
1 Munchen 1 ↔0
2 Dublin 20 ↑18
3 Hamburg 5 ↑2
4 Berlin 2 ↓2
5 Londra 3 ↓2
6 Zurich 7 ↑1
7 Istanbul 4 ↓3
8 Copenhaga 12 ↑4
9 Stockholm 8 ↓1
10 Frankfurt 11 ↑1
 
 Raportul Emerging Trends in Real Estate® Europa
 
Raportul Emerging Trends in Real Estate® Europe este o publicaţie anuală editată de Urban Land Institute şi PricewaterhouseCoopers (PwC). Raportul oferă o perspectivă asupra investiţiilor şi tendinţelor pieţei imobiliare europene, a finanţărilor pentru sectorul imobiliar, inclusiv prin intermediul pieţei de capital, precum şi tendinţe referitoare la fiecare clasă de active imobiliare şi regiune geografică în parte. Acesta se bazează pe răspunsurile a mai mult de 500 de profesionişti recunoscuţi din sectorul imobiliar, incluzând investitori, dezvoltatori, finanţatori, agenţi şi consultanţi imobiliari.
 
 Despre Urban Land Institute
 
Urban Land Institute (www.uli.org) este organizaţie globală non-profit axată pe zona educaţională şi de cercetare şi susţinută de membrii acesteia. Misiunea Urban Land Institute este de a furniza leadership în folosirea responsabilă a terenului şi în crearea şi susţinerea unor comunităţi prospere în întreaga lume. Fondat în 1936, Institutul are aproape 33.000 de membri reprezentând toate domeniile sectorului imobiliar.
 
Despre PwC
 
Firmele din reţeaua PwC ajută organizaţiile şi indivizii să creeze valoarea adăugată de care au nevoie. Suntem o reţea de firme prezentă în 157 de ţări cu mai mult de 184.000 de specialişti dedicaţi oferirii de servicii de calitate de audit, consultanţă fiscală şi consultanţă pentru afaceri. Spuneţi-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastră şi descoperiţi mai multe informaţii despre noi vizitând site-ul www.pwc.com/ro.
 
© 2014 PwC. Toate drepturile rezervate.
                
PwC se referă la reţeaua de firme PwC şi/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridică.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii