Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:55 24 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat - Grupul Rompetrol

ro

28 Jan, 2014 17:34 648 Marime text
Sauat Mynbayev, directorul general al KazMunayGas, unicul acționar al Grupului Rompetrol, s-a întâlnit ieri la București cu prim-ministrul României, Victor Ponta.
 
Cu această ocazie, Sauat Mynbayev a salutat decizia autorităților române și sprijinul acordat de primul-ministru pe durata procesului de negociere, semnare și adoptare a memorandumului dintre statul român și Grupul Rompetrol.
 
“Memorandumul este un pas important în dezvoltarea relațiilor noastre în viitor, nu doar între KazMunayGas și România, ci și între cele două state. Acest nou parteneriat reprezintă un semnal puternic de confirmare a viziunii noastre, aceea de a poziționa România ca centru energetic regional, o punte între resursele Kazahstanului și cererea de pe piața europeană”, a declarat Sauat Mynbayev, director general și președinte al Consiliului de Administratie al KazMunayGas.
 
Oficialul kazah a adăugat că "memorandumul ne dă nouă și companiilor kazahe încrederea că România este un partener de încredere și un prieten apropiat, un loc unde investițiile străine sunt încurajate și bine primite”.
 
Fondul va respecta interesul celor două parți – statul român și Grupul Rompetrol și va avea o durata de investiții de 7 ani, nivelul investițional vizat în acest interval ridicându-se până la 1 miliard USD. Rompetrol a identificat deja 2 proiecte majore (aproximativ 350 milioane USD), realizarea unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia și extinderea rețelei de benzinării pe piața locală, cu un impact pozitiv și în comunitățile în care vor fi implementate - crearea directă a aproximativ 2.000 de locuri de muncă în diverse stadii ale proiectelor și venituri generate de investiții.
 
KazMunayGas și-a exprimat, prin directorul general, angajamentul ferm de a-și respecta toate obligațiile asumate în prezentul acord și a reiterat decizia strategică de a continua dezvoltarea operațiunilor Rompetrol pe plan local și regional, cu numeroase efecte benefice directe și indirecte pentru România.
 
Fiind o companie de stat, KazMunayGas reprezintă interesele naționale ale Kazahstanului în sectorul de petrol și gaze și își asumă răspunderea de a încheia parteneriate strategice pentru livrarea hidrocarburilor produse pe plan intern catre principalele piețe de desfacere. Această strategie are la baza în principal dezvoltarea activităților și operațiunilor Rompetrol în regiune.
 
KazMunayGas, prin Rompetrol, acoperă arcul geografic format din zona Mării Caspice (Kazakhstan, Georgia), Mării Negre (Ucraina, Moldova, România, Bulgaria) cu Marea Mediterană (Franța și Spania).
 
În prezent, Grupul Rompetrol este unul din cei mai mari contribuabili la bugetul de stat al României și unul dintre principalii exportatori ai țării, fiind în același timp și un important motor de dezvoltare a economiei, cu peste 6.000 de angajați. Aportul Grupului la bugetul de stat este estimat la 1,45 miliarde USD pentru 2013, în timp ce nivelul total pentru perioada 2007-2013 se ridică la peste 7,5 miliarde USD.
 
Mai mult, rafinăria Petromidia Năvodari este acum cea mai mare și eficientă unitate de rafinare din România, la finalul unui proces îndelungat de modernizare și dezvoltare care a majorat capacitatea de producție la 14.000 tone de țiței pe zi (5 milioane tone pe an), o investiție care s-a ridicat la 1,3 miliarde dolari în perioada 2007-2012 (în total, peste 2 miliarde dolari).
 
La nivel european, Grupul Rompetrol deține peste 1.000 de puncte de alimentare cu carburanți în România, Franța, Spania, Republica Moldova, Georgia, Bulgaria și Ucraina, care operează sub brandurile Rompetrol și Dyneff.
 
Departamentul de Comunicare şi Relaţii Publice
Grupul Rompetrol
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii