Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:51 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Forumul România-China pentru atragerea de investiţii în România şi promovarea comerţului bilateral

ro

26 Oct, 2012 23:13 1602 Marime text

Bucureşti, 26. octombrie.2012: Camera de Comerţ şi Industrie a României - Camera Naţională, a organizat în colaborare cu Camera de Comerţ Chineză pentru Import, Export de Maşini şi Produse ElectroniceForumul România - China pentru atragerea de investiţii în România şi promovarea comerţului bilateral".

Forumul derulat sub egida Ambasadei R.P. Chineze la Bucureşti, Ministerului Economiei Comerţului şi Mediului de Afaceri - MECMA şi Ministerului Comerţului din R.P. Chineză, a fost prilejuit de vizita în România a E.S. Domnul Jiang Yaoping, adjunct al Ministrului Comerţului din R.P. Chineză, care a participat la Bucureşti, la cea de a XXII-a sesiune a Comisiei Mixte Româno - Chineze. La forumul economic organizat la Palatul Camerei Naţionale a fost prezent, din partea Guvernului României, E.S. Domnul Mihai Voicu, Ministru delegat pentru Mediul de Afaceri.

Oamenii de afaceri români, veniţi în număr foarte mare la evenimentul desfăşurat la Palatul Camerei de Comerţ Naţionale, s-au întâlnit cu oamenii de afaceri chinezi, reprezentanţi ai unor companii de anvergură internaţională, principalele domenii vizate fiind producţia, comerţul (import/export) de: echipamente energetice, produse electronice, maşini şi echipamente industriale, energie regenerabilă, materiale de construcţie, produse chimice, logistică de transport, dezvoltarea de proiecte industriale şi imobiliare, telecomunicaţii şi IT.

În condiţiile unui climat internaţional grevat de incertitudine, „Camerele de Comerţ, prin excelenţă partenere ale sectorului privat, ca şi ale celui public, oferă alternative de dezvoltare economică pentru realizarea unui spaţiu efectiv de cooperare şi a unui mediu economic dinamic" a spus în deschiderea evenimentului dl Sorin Dimitriu, vicepreşedinte al CCIR, preşedintele CCI Bucureşti. Domnia sa a transmis mesajul Excelenţei Sale, Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, dl Avocat. Mihail M. Vlasov, şi a invitat firmele româneşti să valorifice serviciile reprezentanţei deschise la Beijing, „cu aportul valoros şi generos al Guvernului chinez şi al Camerei de Comerţ şi Industrie a Chinei".

Cu un volum al comerţului bilateral care s-a dublat în ultimii şase ani, atingând o valoare istorică record, de 4, 4 miliarde USD, în 2011, în creştere cu 17% faţă de anul precedent, România devine un partener comercial de referinţă pentru China şi una dintre ţările cele mai interesante pentru investiţiile chineze în Europa centrală şi de Est, a subliniat în alocuţiunea sa Domnul Jiang Yaoping. Pentru extinderea şi adâncirea colaborării şi a parteneriatului bilateral, o bancă chineză intenţionează să deschidă o sucursală operaţională în România, a anunţat înaltul oficial chinez.

„Este momentul să ne aplecăm asupra unor obiective de investiţii mari, care să sprijine dezvoltarea cooperării economice şi să dea încredere investitorilor chinezi", a adăugat în intervenţia sa, Ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, referindu-se la cele 10.000 de firme cu capital chinez înfiinţate în România, în majoritate firme mici şi mijlocii, care plasează China pe locul 18 în ierarhia investitorilor străini.

În continuare, Domnul Ding Zhengguo, reprezentantul uneia dintre cele mai puternice companii chineze, situate în top 500 companii la nivel mondial, Grupul Power Construction Corporation a menţionat sectoarele economiei româneşti deosebit de atractive pentru partenerii chinezi, respectiv: industria energetică, inclusiv din resurse regenerabile, infrastructura rutieră şi de căi ferate, telecomunicaţiile, agricultura şi industria alimentară.

Venind în întâmpinarea intenţiilor exprimate de partea chineză, MECMA negociază un set de proiecte greenfield în industria energetică (producţia de componente), producţia de materiale de construcţii (fabrică de cărămizi ecologice, investiţie de 12,5 milioane euro, în Judeţul Constanţa) şi alocarea unui parc industrial pentru concentrarea investiţiilor chineze (în judeţul Prahova sau Giurgiu), conform declaraţiilor domnului Sorin Vasilescu, directorul Centrului Român de Promovare a Comerţului şi Investiţiilor Străine.

Forumul România - China pentru atragerea de investiţii în România şi promovarea comerţului bilateral," a continuat cu întâlniri bilaterale de business.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii