Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:59 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum va ajunge Romania la o rata de absorbtie a fondurilor europene de 20%

ro

21 Oct, 2011 16:16 1329 Marime text

Bucuresti, 19 octombrie: Camera de Comert si Industrie a Romaniei in parteneriat cu Sectia Comerciala a Ambasadei Austriei si Ambasada Poloniei de la Bucuresti a organizat conferinta cu tema „Depasirea Impasului in Accesarea Fondurilor Europene - Probleme si Solutii".

Au raspuns invitatiei adresate de Camera Nationala la un dialog constructiv privind accelerarea cheltuirii cu eficienta sporita a fondurilor europene, E.S. dl Leonard Orban, Ministrul Afacerilor Europene, sefii unor Autoritati de Management (POS CCE, POS Mediu si POR), reprezentanti ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucuresti, Camere de comert judetene si bilaterale, societati bancare, consultanti si beneficiari actuali sau potentiali - IMM-uri si companii mari.

Sistemul Cameral, singura structura coerenta, reprezentativa a mediului de afaceri romanesc, este un „partener firesc in orice proiect guvernamental," a subliniat, vicepresedintele CCIR, prof. dr Sorin Dimitriu, presedintele CCI Bucuresti. Acest parteneriat este cu atat mai util cu cat ne aflam intr-un moment de importanta cruciala pentru continuarea finantarii europene in acest exercitiu financiar, cat si pentru perioada 2014-2020. De altfel, Sistemul Cameral este profund angajat in accesarea fondurilor europene, prin consultanta acordata firmelor, activitati de formare profesionala, dar si ca aplicant direct, cu peste 150 de proiecte aflate in derulare.

Romania si-a propus ca la sfarsitul anului 2012, rata de absorbtie in programele alocate prin politica de coeziune sa ajunga la minim 20%, „un obiectiv foarte ambitios si dificil de atins, dar minimum necesar pentru evitarea dezangajarilor, adica a pierderiler de fonduri comunitare". Marea provocare o reprezinta anul 2013, cand Romania va trebui sa cheltuiasca efectiv 6,7 miliarde euro, a spus ministrul afacerilor europene.

Printre masurile prioritare asumate in acest scop, amintim remedierea pana la 31 octombrie a problemelor identificate de Comisia Europeana privind achizitiile publice, singura sansa pentru continuarea rambursarilor de la Bruxelles, simplificarea procedurilor de verificare a cheltuielilor efectuate, realocarea intre programe si intre axe a fondurilor neutilizate, identificarea de proiecte mari, de importanta nationala, cuprinse intre 20 si 60 de milioane euro.

La capitolul cele mai bune practici, a fost prezentat Poloniei, un model de succes privind folosirea eficenta a fondurilor europene. In plina perioada de recesiune europeana, respectiv in 2009, Polonia a reusit o crestere economica de 2%, ceea ce a permis majorarea PIB/ locuitor de la 46% la 60% din media europeana, dupa cum a aratat doamna Magdalena Bogdziewicz, insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Poloniei la Bucuresti.

Austria, al 2 lea investitor strain in Romania, cu investitii de peste 10 miliarde euro in peste 6.000 de companii, ramane un partener de incredere pentru tara noastra, a declarat la randul sau, dl Rudolf Lukavsky, consilierul comercial al Ambasadei. Companiile austriece vor continua sa-si extinda expunerea in domeniul industrial, mai ales in energiile verzi, industria prelucratoare, dar si in retail.

Au urmat dezbateri dinamice, prezentari de propuneri si solutii de finantare.

Conferinta organizata la Palatul Camerei de Comert a beneficiat de sprijinul asociatiilor profesionale ale consultantilor, CEC Bank, Bancii Comerciale Romane, ADUCCO Management, Volksbank, Unicredit Tiriac Bank, Noerr, Baumit si TUV Austria.

Directia Reprezentare Comerala

Biroul Relatii Publice

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii