Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:40 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Camera Naţională îşi continuă activitatea conform legii 335 a Camerelor de Comerţ şi Industrie

ro

21 Mar, 2014 17:42 2135 Marime text
Bucureşti, 21 martie 2014: Biroul de Conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie a României - Camera Naţională –  a ales un Preşedinte interimar, în persoana Domnului Mihai Daraban, Vicepreşedinte al CCIR, Preşedintele CCINA Constanţa, după suspendarea din funcţie a Domnului Mihail M. Vlasov, au anunţat membrii Biroului de Conducere în cadrul conferinţei de presă de azi.
            Conferinţa de presă a fost susţinută de cei patru vicepreşedinţi ai CCIR, membri ai Biroului ai Biroului de Conducere, respectiv Domnul Vasile Bar, Preşedintele CCI Bistrita-Năsăud,  Domnul Sorin Petre Dimitriu, Preşedintele CCI Bucureşti, Domnul Ion Mocanu, Preşedintele CCI Galaţi şi Domnul Mihai Daraban, Preşedintele CCINA Constanţa.
Preşedintele interimar va coordona funcţionarea conform legii a CCIR până la proxima reuniune a Colegiului de Conducere al Camerei Naţionale, programată pentru data de 27 martie, când cei 27 de membri, îl vor valida sau nu şi vor convoca Adunarea Generală care va alege un nou Preşedinte.
„Camerele de Comerţ reprezintă singura organizaţie cu recunoaştere în aproape toate ţările lumii, unde sunt înregistrate circa 40.000 de Camere de Comerţ. La nivelul judeţelor, principalii actori economici sunt membri ai Camerelor de Comerţ Judeţene şi asigură aproape 90% din PIB-ul fiecărui judeţ”, a spus în deschiderea conferinţei Preşedintele interimar, referindu-se pe reprezentativitatea Sistemului Cameral, din care fac parte Camerele de Comerţ Judeţene şi Bilaterale, alături de membrii asociaţi şi membrii de onoare.
Toate Camerele de Comerţ din România doresc revenirea Registrului Comerţului în Sistemul Cameral, „o măsură reparatorie pentru că Registrul Comerţului a fost înfiinţat de Camerele de Comerţ”, şi a fost preluat abuziv în 2002, a precizat şi Domnul Vasile Bar. Nu este o miză patrimonială, având în vedere că oficiile Registrului Comerţului funcţionează cu titlul de chiriaşi şi plătesc în această calitate sume importante,  care se ridicau la sfârşitul anului 2012 la valoarea de 25 milioane de euro.
 „Solicitarea noastră este o acţiune de reparaţie istorică, pentru că noi am creat bazele de date”, a punctat Domnul Mihai Daraban, precizând că propunerea viitoare va avea ca obiect realizarea unui parteneriat public privat, formulă care şi-a dovedit eficienţa în trecut. Există şi o practică europeană care recomandă acest tip de parteneriat, având în vedere faptul că în multe ţări  europene, statul deleagă entităţi private pentru gestionarea Registrului Comerţului. 
Camerele de Comerţ funcţionează ca organizaţii neguvernamentale pe o piaţa concurenţială”, pe care îşi asigură autofinanţarea prin serviciile oferite comunităţii de afaceri, respectiv prin organizarea de târguri şi expoziţii, misiuni economice, seminarii şi întâlniri de afaceri, activităţi de training, etc, cotizaţiile membrilor reprezentând sub 5% din veniturile anuale.
“Noi trebuie să promovăm competiţia, care este secretul oricărui succes sau performanţe”, a precizat Domnul Sorin Dimitriu.
Biroul de Conducere al CCIR a anunţat că va iniţia o modificare a legii privitoare la Catalogul Firmelor, din care se va elimina orice enunţ referitor la instituirea de monopol.
De asemenea, în legătură cu activitatea  Curţii de Arbitraj Internaţional de pe lângă CCIR, Biroul de Conducere a decis în această reuniune extraordinară desemnarea Doamnei Brânduşa Ştefănescu, Prof univ. emerit, Vicepreşedinte al Curţii Internaţionale de Arbitraj, în calitate de Autoritate de Nominare.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii