Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:37 16 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa privind discursul susținut de președintele Asociației Oficialilor Electorali Europeni, doamna Ana Maria Pătru, în deschiderea celei de-a 23-a Conferințe anuale a Asociației - 5 septembrie 2014

ro

05 Sep, 2014 12:55 799 Marime text
Doamna Ana Maria Pătru, președintele Asociației Oficialilor Electorali Europeni (ACEEEO), președinte al Autorității Electorale Permanente, a deschis lucrările celei de-a 23-a Conferințe anuale a Asociației, care se desfășoară la București în perioada 5-6 septembrie 2014.

În discursul său, doamna Ana Maria Pătru a ținut să precizeze că Autoritatea Electorală Permanentă este onorată să găzduiască un eveniment de o asemenea anvergură în același an în care instituția împlinește zece ani de activitate. Președintele ACEEEO a mai subliniat că anul 2014 are o semnificație specială pentru oficialii electorali din țările din Europa Centrală și de Est:

Anul 2014 marchează un sfert de secol de la căderea regimurilor comuniste și de la primii pași care s-au făcut spre democrație. Unul dintre acești pași a fost organizarea de alegeri libere, fapt care a însemnat începutul reformei electorale”.
Doamna Ana Maria Pătru a făcut o scurtă prezentare a temelor aflate pe agenda Conferinței: „Participarea femeilor în alegeri și în viața publică” și „Planificarea alegerilor generale”.

Președintele ACEEEO a mărturisit că are o sensibilitate specială pentru tema participării femeilor în alegeri și nu doar din cauza faptului că este femeie și că deține poziții de vârf în plan național și internațional.
Cred cu tărie că nicio națiune nu se poate dezvolta dacă nu-și folosește întreg capitalul uman. Iar femeile sunt o resursă umană ce nu trebuie neglijată ”, a apreciat doamna Ana Maria Pătru. Domnia sa a precizat că AEP și ACEEEO consideră că „toți indivizii, bărbați și femei, au dreptul de a participa în mod egal la viața politică, la toate nivelurile, ca alegători, candidați, oficiali electorali și reprezentanți ai societății civile”.
Referindu-se la cea de-a doua temă a Conferinței, „Planificarea alegerilor generale”, doamna Ana Maria Pătru a insistat asupra rolului jucat de organismele electorale permanente în asigurarea unor alegeri libere și corecte. În opinia domniei sale, înființarea organismelor electorale permanente a dovedit că domeniul electoral nu se reduce numai la organizarea și gestionarea alegerilor.
“Managementul electoral reprezintă o activitate susținută și permanentă, înainte, în timpul și după alegeri”, a afirmat președintele ACEEEO. Domna Ana Maria Pătru a subliniat și importanța independenței acestor organisme:

Intră în fișa postului acestor organisme să planifice alegeri corecte. Pentru aceasta, gestionarea trebuie să fie imparțială, non-politică și să aibă capacitatea instituțională pentru organizarea de alegeri libere și corecte”.
Doamna Ana Maria Pătru a vorbit și despre dificultățile financiare, logistice, legislative pe care le întâmpină multe organisme electorale permanente, dar a apreciat că “niciun efort nu e prea mare, nicio muncă nu e prea grea, nicio cheltuială nu-i prea ridicată, atunci când este vorba despre democrație. Iar poporul român o știe cel mai bine: în Decembrie 1989, a plătit cu multe vieți prețul democrației”.
 
Direcția comunicare și relații externe

Ti-a placut articolul?

Comentarii