Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:41 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat AEP

ro

23 Feb, 2016 15:52 1347 Marime text
Comunicat de presă privind elaborarea de către AEP a unor proiecte de hotărâri privind actualizarea delimitării secțiilor de votare, numerotarea și stabilirea sediilor acestora, precum și aducerea la cunoștință publică a acestor informații 
 
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a elaborat și a lansat în dezbatere publică două proiecte de hotărâri care vizează:
- aprobarea metodologiei de avizare a actualizării delimitării secțiilor de votare din țară și a stabilirii sediilor acestora;
- aducerea la cunoştinţă publică a delimitării şi numerotării fiecărei secţii de votare din ţară, precum şi a sediilor acestora.
Prin proiectul de hotărâre a AEP pentru aprobarea metodologiei de avizare a actualizării delimitării secțiilor de votare din țară și a stabilirii sediilor acestora, sunt reglementate următoarele aspecte:

- stabilirea cazurilor în care se pot realiza actualizarea şi modificarea delimitării secţiilor de votare;
- situaţia în care se poate schimba sediul secţiei de votare;
- transmiterea de către primar a proiectului de dispoziţie privind modificarea delimitării secțiilor de votare și a sediilor acestora, în vederea obţinerii avizului conform;
- elementele obligatorii pe care trebuie să le conţină proiectul de dispoziţie a primarului;
- stabilirea structurii din cadrul Autorității Electorale Permanente, respectiv Departamentul de organizare a proceselor electorale, abilitată să emită avize conforme pentru proiectele de dispoziție care îndeplinesc condițiile legale;
- stabilirea modelului fişei tehnice care trebuie să însoţească proiectul de dispoziţie a primarului.

Precizăm că, potrivit dispoziţiilor art. 21 alin. (2) din Legea nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare, secţiile de votare din ţară rămân fixe, cu excepţia modificărilor care necesită actualizarea. Modificările de orice natură, inclusiv cele intervenite în structura unităţilor administrativ-teritoriale sau în planul urbanistic al localităţilor, se comunică de către primari, de îndată, Autorităţii Electorale Permanente.
            În conformitate cu art. 20 alin. (3) din Legea nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare, delimitarea secţiilor de votare din ţară şi stabilirea sediilor acestora se actualizează de către primari, prin dispoziţie, numai cu avizul conform al Autorităţii Electorale Permanente.
Actul normativ menționat a fost publicat în data de 22 februarie 2016 pe site-ul www.roaep.ro, la secțiunea ”Legislație Electorală – Dezbatere publică” și poate fi consultat accesând următorul link:

http://www.roaep.ro/legislatie/wp-content/uploads/2016/02/H-AEP-avizare-sectii-de-votare.pdf
             AEP a elaborat și proiectul de hotărâre privind aducerea la cunoştinţă publică a delimitării şi numerotării fiecărei secţii de votare din ţară, precum şi a sediilor acestora, prin care reglementează următoarele aspecte:

- modalităţile de aducere la cunoştinţă publică a delimitării şi numerotării fiecărei secţii de votare, precum şi a sediilor acestora, respectiv:

a) prin afişare pe site-ul primăriei, acolo unde acesta există, şi pe site-ul instituţiei prefectului;
  b) prin publicaţii afişate la sediul primăriei, sediile altor instituţii publice locale şi în alte locuri publice frecventate de cetăţeni;
  c) prin publicaţii afişate la sediile secţiilor de votare;
  d) prin mass-media scrisă şi audiovizuală, precum şi prin orice alt mijloc de publicitate;
- aducerea la cunoştinţă publică a delimitării şi numerotării fiecărei secţii de votare, precum şi a sediilor acestora şi prin mijloacele de publicitate amplasate în interiorul incintelor centrelor comerciale, supermarketurilor, hipermarketurilor, parcurilor sau în alte zone publice;

- instituirea obligaţiei primarilor de a dispune montarea indicatoarelor către sediile secţiilor de votare, în scopul facilitării accesului alegătorilor către acestea.
Precizăm că, în conformitate cu dispoziţiile art. 20 alin. (5) din Legea nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare, până cel mai târziu cu 30 de zile înaintea datei votării, primarii aduc la cunoştinţă publică, cu ajutorul prefecţilor, delimitarea şi numerotarea fiecărei secţii de votare din ţară, precum şi sediile acestora, în condiţiile stabilite de Autoritatea Electorală Permanentă, prin hotărâre.
Acest act normativ a fost publicat în data de 22 februarie 2016 pe site-ul www.roaep.ro, la secțiunea ”Legislație Electorală – 
Dezbatere publică” și poate fi consultat accesând următorul link:

http://www.roaep.ro/legislatie/wp-content/uploads/2016/02/H-AEP-aducere-la-cunostinta-SV.pdf
            Observațiile și propunerile referitoare la cele două proiecte de hotărâri ale AEP pot fi transmise la adresa de e-mail office@roaep.ro  [Anchor] în termen de 15 zile calendaristice de la data afișării acestora.
 
Direcția comunicare și relații externe
23.02.2016
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii