Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:08 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Discursul ambasadorului Mark H. Gitenstein cu ocazia semnarii conventiei SELEC

ro

09 Dec, 2009 22:49 892 Marime text

BULETIN INFORMATIV
Ambasada Statelor Unite ale Americii
Str. Tudor Arghezi 7-9 Bucuresti, Romania Tel: 40 21 – 200 - 3650 Fax: 40 21- 200 - 3723


9 decembrie 2009

DISCURSUL AMBASADORULUI MARK H. GITENSTEIN
CU OCAZIA SEMNARII CONVENTIEI SELEC
SI A ANIVERSARII A 10 ANI DE EXISTENTA A CENTRULUI SECI

Domnilor ministri,
Domnule vice-presedinte,
Domnule director
Reprezentanti ai tarii gazda,
Membri ai corpului diplomatic si ai institutiilor de aplicare a legii,

Imi face o mare placere sa ma aflu aici in aceste momente deosebite in care sarbatorim 10 ani de succese ale Centrului SECI, dar si semnarea unui nou document, Conventia SELEC, menita sa sporeasca relatiile de cooperare şi eficienta Centrului.

Asa cum stiti, SUA a fost un sustinator ferm si constant al Centrului SECI si al procesului de redactare a Conventiei SELEC. Ma aflu aici pentru a continua eforturile de sustinere desfasurate de predecesorii mei si de alti oficiali americani, acum cand Centrul SECI devine SELEC (Southeast European Law Enforcement Center) si isi sporeste capacitatea de a sustine cooperarea dintre politia şi serviciile vamale din regiune.

Vreau sa va vorbesc despre cateva dintre aspectele esentiale care constituie fundamentul unei organizatii precum Centrul SECI si care vor constitui fundamentul SELEC in viitor. Daca imi permiteti, voi face referire la o replica dintr-un film american care suna astfel: „daca veti construi, ei vor veni”. Este o sintagma despre incredere si credinţa. Acum zece ani impartaseam increderea si credinta ca dacă noi -- tarile din sud-estul Europei impreuna cu partenerii din afara regiunii -- vom infiinta un centru de cooperare in domeniul aplicarii legii, tarile membre vor trimite ofiteri vamali şi ofiteri de politie profesionisti care să lucreze impreuna iar cooperarea va deveni realitate.

Insa construirea centrului si trimiterea oamenilor nu sunt suficiente pentru ca, asa cum stiti, pentru investigarea eficienta a crimei organizate e nevoie de cooperare reala, intre ofiteri. Asadar, in contextul eforturilor de aplicare a legii este esential nu doar sa gasesti profesionisti care se angajeaza sa preia cazurile dificile, ci si sa le oferi stabilitatea, continuitatea si sprijinul de care au nevoie pentru a efectua anchete complete si pentru a dezvolta relatiile necesare schimbului de informatii dincolo de granitele tarii. 
Daca va uitati peste ultimul raport anual de activitate al Centrului SECI, veti vedea cifre concrete care demonstreaza cresterea increderii si rezultatele relatiilor de colaborare eficiente dezvoltate de Centrul SECI. Sa ne oprim doar asupra numarului de anchete comune. In 2001, au fost realizate 4, in 2008, 39 de anchete, o crestere de aproape 10 ori in mai putin de 10 ani. Cum se obtin asemenea rezultate? Adunand oameni competenti, spunandu-le sa colaboreze si oferindu-le stabilitatea si sprijinul necesare pentru a face acest lucru.

In fond, cooperarea intre ofiteri, atat intre cei de politie, cat şi intre cei vamali, realizata prin intermediul Centrului SECI, presupune depasirea granitelor, precum si schimbul de informatii sensibile despre operatiuni, investigatii si infractori. Daca ajung in mainile unor oameni nepotriviti, aceste informaţii pot submina anchete si pot periclita vietile ofiterilor sau ale martorilor. Infiintand Centrul SECI, trimitandu-i aici pe cei mai buni dintre oamenii nostri si spunandu-le sa coopereze si sa lupte impotriva criminalitatii fara teama si fara a favoriza pe cineva, am creat impreuna un instrument puternic si eficient, folositor intregii regiuni si nu numai.

Vorbind despre relatiile stabilite, vreau sa multumesc in special Romaniei, tara gazda, pentru sprijinul acordat Centrului SECI si pentru angajamentul ferm fata de eforturile internationale de cooperare in domeniul aplicarii legii. Noi, americanii, suntem mandri de excelentele relatii de colaborare pe care le-am dezvoltat cu ofiterii si procurorii romani. Am gasit profesionisti care fac la fel de multe sau chiar mai multe eforturi în lupta impotriva criminalitătii, care pot si actioneaza rapid impreuna cu partenerii lor din strainatate in investigarea si arestarea unora dintre cei mai periculosi infractori. Sper si sunt increzator că aceste relatii vor ramane la fel de puternice si de acum inainte.

Noua conventie SELEC ce va fi semnata astazi este produsul eforturilor sustinute ale expertilor din regiune si ale expertilor tarilor si institutiilor partenere. Stiu ca expertii americani au lucrat indeaproape cu ceilalti implicati in acest proces pentru gasirea unor solutii compatibile cu diferitele sisteme ale tuturor tarilor care vor sa coopereze cu si prin intermediul Centrului. Aceste eforturi au dat rezultate: Convenţia SELEC porneste de la succesele Centrului SECI si creeaza noi capacitati care ne vor ajuta pe toti sa luptam eficient impotriva crimei organizate. In acelasi timp, operatiunile si flexibilitatea care au caracterizat succesul Centrului SECI raman prioritare. Aceasta nu schimba insa aspectele esentiale: in eforturile de aplicare a legii, parteneriatele sunt importante; ofiterii profesionisti vor si sunt dispusi sa faca schimb de informatii si sa coopereze atat timp cat sunt sustinuti din tarile lor sa-si faca datoria. 

Asadar, va felicit pentru realizarile de pana acum si va urez si mai multe succese pe viitor. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii