Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:09 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Discursul ambasadorului Mark H. Gitenstein

ro

10 Dec, 2009 20:23 1033 Marime text

BULETIN INFORMATIV
Ambasada Statelor Unite ale Americii
Str. Tudor Arghezi 7-9 Bucureşti, Romania Tel: 40 21 – 200 - 3650 Fax: 40 21- 200 - 3723

10 decembrie 2009

Discursul ambasadorului Mark H. Gitenstein cu ocazia ceremoniei de semnare a acordului dintre departamentul pentru energie al SUA şi comisia naţională pentru controlul activităţilor nucleare
- Pregătit pentru susţinere -

Doamnă preşedinte,
Stimaţi oaspeţi,
Membri ai presei,

De câţiva ani, Guvernul SUA este preocupat de ameninţarea gravă la adresa securităţii internaţionale, reprezentată de proliferarea nucleară şi terorismul nuclear. SUA a răspuns acestei ameninţări prin înfiinţarea în cadrul Administraţiei Naţionale pentru Securitate Nucleară a Iniţiativei de Reducere a Ameninţării Globale (GTRI), în februarie 2004. În ultimii cinci ani, programul GTRI a reuşit să sporească securitatea instalaţiilor nucleare din întreaga lume, inclusiv de aici, din România. Aceste eforturi au adus garanţia că materialul nuclear şi radiologic nu cade în mâinile persoanelor nepotrivite.

În iulie 2008 şi din nou în luna iunie a acestui an, Guvernul SUA a oferit asistenţă României pentru evacuarea uraniului puternic îmbogăţit. Putând fi uşor transformat într-o armă nucleară, uraniul puternic îmbogăţit reprezintă o ţintă tentantă pentru terorişti. În cadrul programului GTRI, materialul nuclear este repatriat fie în SUA, fie în Rusia, în funcţie de originea sa iniţială şi este diluat pentru a fi convertit în uraniu slab îmbogăţit. Acesta poate fi folosit drept combustibil pentru generarea energiei nucleare, însă nu poate fi folosit la fabricarea unei bombe. Cooperarea dintre SUA şi România pe parcursul acestui proces de transfer a fost extraordinară. A fost nevoie de o cooperare foarte strânsă pentru ambalarea şi transportarea în siguranţă a uraniului radioactiv. Graţie ajutorului şi planificării atente a CNCAN, ambele tranşe care au plecat din România – atât cea repatriată în SUA în 2008, cât şi cea repatriată în Rusia anul acesta – au fost transportate fără a avea loc niciun incident.

Pentru a continua eforturile deja începute, sunt mândru să am astăzi onoarea de a semna acest acord de implementare împreună cu Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare pentru a asigura cadrul legal necesar implementării în România a programului de protecţie radiologică al Iniţiativei de Reducere a Ameninţării Globale. În baza acestui acord, experţi din SUA vor colabora cu omologii lor români pentru a finanţa sporirea securităţii amplasamentelor civile din România în care se utilizează sau se stochează materiale radiologice înalt radioactive.

Doamnă preşedinte, angajaţii şi angajatele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare au fost parteneri excelenţi în eforturile noastre comune de limitare a răspândirii materialelor radiologice. Sunt adevăraţi profesionişti iar parteneriatul nostru este unul strâns, bazat pe respect şi înţelegere reciproce. Vă mulţumesc pentru eforturile dumneavoastră care au contribuit la realizarea acestui parteneriat. Eforturile pe care le vom desfăşura în comun în cadrul acestui program vor ajuta la sporirea siguranţei României şi a SUA. Vă mulţumesc.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii