Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:16 08 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alegeri România 2024 Cum se poate solicita urna specială?

ro

08 Nov, 2024 09:10 746 Marime text

Biroul Electoral Central (BEC) a aprobat în septembrie 2024 două decizii privind facilitarea exercitării dreptului de vot prin intermediul urnei speciale pentru cetățenii care, din motive medicale, nu pot ajunge la secțiile de votare în cadrul alegerilor prezidențiale din acest an.

Pentru a solicita urna specială (mobilă), alegătorii trebuie să depună o cerere scrisă, care poate fi transmisă prin orice persoană, cu excepția celor care sunt candidați sau rude până la gradul al doilea (soț, soție, rudă, afin). Cererea trebuie semnată olograf (de mână, nu tipărită sau digital) de către alegător și să conțină obligatoriu următoarele informații:  
  • numele și prenumele;
  • codul numeric personal;  
  • domiciliul alegătorului, așa cum este menționat în actul de identitate;  
  • adresa la care se solicită deplasarea echipei pentru urna mobilă;  
  • seria și numărul actului de identitate;  
  • numărul de telefon (lipsa acestuia nu duce la respingerea cererii);  
Cererea poate fi depusă la secția de votare de care aparține adresa de domiciliu, în ziua dinaintea alegerilor, între orele 18:00 și 20:00. De asemenea, cererile pot fi depuse și la birourile electorale județene sau la biroul electoral de sector din București, până la data de 22 noiembrie 2024 (pentru primul tur al alegerilor prezidențiale). În cazul unui al doilea tur, termenul limită pentru depunerea cererilor este 6 decembrie 2024, ora 12:00.
 

Nu este obligatorie prezentarea unei adeverinţe medicale
 

Pentru alegerile parlamentare, cererea de vot prin urna specială (mobilă) trebuie însoțită de copii ale documentelor care dovedesc imposibilitatea de a se deplasa, fără a fi necesară o adeverință medicală. În schimb, pentru alegerile prezidențiale, persoanele care nu se pot deplasa din cauza unei afecțiuni sau dizabilități pot alege între a anexa cererii de vot documente care atestă starea lor de sănătate sau o adeverință medicală de la medicul de familie.

Conform Legii nr.370/2004, în cazul în care cererea este aprobată, președintele biroului electoral al secției de votare va desemna o echipă formată din cel puțin doi membri ai biroului electoral pentru a se deplasa cu urna specială (mobilă) și materialele necesare votării (ștampilă și buletine de vot) la locul unde se află alegătorul. 

Dacă alegătorul nu îndeplinește condițiile legale pentru a solicita urna specială (mobilă), acesta va fi informat imediat de către președintele biroului electoral județean, al biroului electoral de sector din București sau al secției de votare unde a fost depusă cererea.

Citește și

Au fost identificate reţele care încercau să promoveze candidaţi, fără respectarea legislaţiei. Anunțul ministrului Digitalizării (VIDEO)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii