Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:00 23 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Internațională a Mări Negre - 31 Octombrie 2012

ro

26 Oct, 2012 22:55 1509 Marime text

Pe data de 31 octombrie 1996, în cadrul Comisiei pentru Protecţia Mării Negre Împotriva Poluării, s-a hotărât implementarea Planului Strategic de Acţiune pentru Reabilitarea şi Protecţia Mării Negre Împotriva Poluării, de către Bulgaria, Georgia, Romania, Federația Rusă, Turcia și Ucraina. Această dată fost desemnată ca "Ziua Internațională a Marii Negre".

Documentul a fost conceput în spiritul Declaraţiei Naţiunilor Unite pentru Mediu şi Dezvoltare şi a Agendei 21.

Cu 4 ani înainte, în aprilie 1992 după şase ani de negocieri, a fost semnată la Bucureşti, Convenţia pentru Protecţia Mării Negre Împotriva Poluării, de către reprezentanții celor 6 țări riverane, România fiind depozitarul Convenţiei. Convenţia a fost ratificată de ţara noastră prin Legea nr. 98/1992.

Acesta conţine un set cuprinzător de strategii şi măsuri pentru protecţia şi reabilitarea uneia dintre cele mai vulnerabile mări ale lumii. Planul reprezintă practic instrumentul prin care ţările riverane luptă pentru a proteja ecosistemul Mării Negre împotriva poluării și este aplicat de către organismul regional, Comisia Mării Negre.

Acest plan definește măsurile politice, acțiunile și planificările necesare pentru atingerea obiectivelor de mediu ale Convenției de la București.

Ziua de acțiune pentru Marea Neagră 2012 comemorează aniversarea semnării Planului Strategic de Acțiune pentru Marea Neagră prin:

  • Promisiunea unui viitor mai bun pentru cele 16 de milioane de persoane din cele șase țări riverane.
• Angajamentul guvernelor regionale pentru acțiuni serioase pentru a face o diferență reală în reabilitarea și recuperarea mării.
  • Munca de o viață a multor oameni care-și dedică timpul și energia pentru a ajuta la protejarea mediului.

APM Constanța marchează acest eveniment printr-o expoziție de desene, expuse la sediul agenției. La această expoziție participă Școala cu clasele I-VIII nr. 37 și Școala "Ciprian Porumbescu" din Constanța. Evenimentul este organizat cu sprijinul SC OIL DEPOL SERVICE SRL.

Director Executiv

Lavinia Monica ZAHARIA

Ti-a placut articolul?

Comentarii