Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:51 12 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Activitatea A.P.M. Constanţa în perioada 23.04 - 27.04.2012

ro

28 Apr, 2012 16:54 1412 Marime text

În cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa, în săptămâna 23.04 - 27.04.2012 s-au desfăşurat următoarele activităţi:

Compartimentul Proiecte, Relaţii Publice (C.P.R.P.)

S-a asigurat permanent:

- informarea publică directă;

- informarea presei;

- corespondenţa pentru solicitările scrise şi petiţii.

A fost transmisă la ARPM Galaţi Raportarea săptămânală privind acţiunile de mediatizare a activităţii comunicare - apariţii media.

A fost transmis la ARPM Galaţi Planul cu acţiunile de comunicare pentru luna mai 2012.

A fost transmisa la Prefectura Constanta monitorizarea cooperării structurilor deconcentrate ale administraţiei publice centrale, de pe plan local cu autorităţile administraţiei publice locale.

Un reprezentant al compartimentului a participat la seminarul având ca tema "2012-Turismul pe litoralul romanesc", organizat de Camera de Comerţ, Industrie si Navigaţie Constanta in data de 26.04.2012 la Pavilionul Expoziţional.

In cadrul Programului Casa Verde persoane fizice sesiunea 2010, a fost depus 1 dosar de decontare, in total fiind depuse pana in prezent 314 dosare de decontare.

Serviciul Reglementări (S.R.)

În cadrul Compartimentelor Evaluare Impact (C.E.I.) şi Evaluare adecvată (C.E.A.) s-au eliberat 53 acte de reglementare şi 8 consultaţii tehnice.

Participare reprezentant APM la dezbatere publica in 26.04.2012 - SC WIND RENERGYS SRL-emitere acord de mediu Parc Eolian Ciocârlia - ora 16.00 la sediul Primăriei Ciocârlia.

Realizare Raport de tara Seveso 2009-2011, împreuna cu ISU Dobrogea si Garda Naţionala de Mediu -Comisariatul Judeţean Constanta.

Compartimentul Deşeuri şi Substanţe Chimice Periculoase, Sol şi Subsol (C.D.S.C.P.S.S)

Au fost transmise către ARPM Galaţi raportările privind

- transportul intern de deşeuri periculoase, pentru perioada ianuarie-martie 2012

- stadiul închiderii crematoriilor,

- situaţia firmelor autorizate sau în curs de autorizare pentru transportul şi eliminarea finală (incinerare) a deşeurilor rezultate din activitatile unitatilor medicale,

- situaţia firmelor autorizate pentru colectare şi dezmembrare/tratare VSU,

- actualizarea inventarului operatorilor economici care desfăşoară activităţi cu substanţele reglementate prin Regulamentul C.E. nr.842/2009 privind anumite gaze fluorurate cu efect de sera,

- situaţia depozitelor de deşeuri, staţiilor de transfer, sortare si compostare a deşeurilor municipale din judeţul Constanta,

- fluxul deşeurilor. Conform raportărilor operatorilor economici autorizaţi, în luna martie 2011, la nivelul judeţului Constanţa, au fost colectate: 765,65 tone deşeuri PET, 297,611 deşeuri de materiale plastice, 848,211 tone deşeuri carton şi hârtie, 360,12 tone anvelope uzate, 3878,44 tone deşeuri de sticlă, 68,473 tone uleiuri uzate si 1513,81 tone deşeuri lemnoase.

În vederea colectării datelor şi informaţiilor privind generarea şi gestionarea deşeurilor în anul 2010, următorii operatori economici au avut obligaţia să completeze chestionare si să le transmită către APM Constanta:

  • operatorii economici care generează mai mult de 5 t/an deşeuri nepericuloase şi/sau 0,1t/an deşeuri periculoase -completează chestionare GD- PRODDES
  • operatorii de salubritate/unităţile administraţiei publice locale - completează chestionare GD- MUN
  • operatorii instalaţiilor de tratare a deşeurilor/unităţilor administraţiei publice locale -completează chestionare GD -TRAT
  • operatorii economici care desfăşoară activităţi de colectare/tratare deşeuri în vederea reciclării - completează chestionare GD- COLECTARE/TRATARE
  • operatorii staţiilor de epurare orăşeneşti şi industriale -completează chestionare GD- NAMOL

Chestionarele sunt în curs de verificare şi introducere în baza de date MEDIUS.

Au fost aprobate patru Formulare pentru transportul deşeurilor periculoase către operatori economici, din judeţul Constanţa, autorizaţi pentru valorificarea/eliminarea deşeurilor periculoase.

Compartimentul Arii Protejate (C.A.P.)

Se asigură permanent corespondenţa pentru solicitările scrise cu privire la ariile naturale protejate de interes naţional şi din Reţeaua Ecologică Natura 2000.

S-au emis puncte de vedere privind încadrarea, fata de ariile naturale protejate din Judeţul Constanta si impactul asupra biodiversităţii a obiectivelor propuse pentru avizare/autorizare.

Un reprezentant al compartimentului a efectuat acţiunea de control privind evaluarea carnivorelor mari pe fonduri de vânătoare aparţinând Direcţiei Silvice Constanţa şi AJVPS.

Serviciul Monitorizare (S.M)

Compartimentul Monitorizare, Baze de Date (C.M.B.D)

S-a realizat validarea zilnică a datelor de calitate a aerului provenite din reţeaua automată de monitorizare. Nu s-au înregistrat depăşiri ale concentraţiilor imisiilor .

S-a transmis la ARPM - Galaţi „Raportarea săptămânală privind Agenda de activităţi a APM Constanţa".

S-a transmis la Prefectura Constanta Planul de măsuri prioritare pentru anul 2012 - Capitolul 22 - Mediu" precum şi "Planul de măsuri restante 2006-2011, avizat de ANPM Constanta.

S-a asigurat funcţionarea corespunzătoare a staţiilor automate de monitorizare a calităţii aerului prin validarea datelor rezultate şi întocmirea „Buletinului zilnic pentru informarea publicului cu privire la Calitatea aerului în judeţul Constanţa".

Compartimentul Laborator (C.L.)

AER

În cadrul programului de monitorizare zilnică a calităţii aerului, au fost prelevate probe de pulberi in suspensie, fracţiunile PM10 si PM2,5, de la staţiile de monitorizare a calităţii aerului amplasate in judeţul Constanta, respectiv localităţile: Constanta - staţiile Casa de Cultura, Fantasio, str. Liliacului, Mangalia, Năvodari - Tabăra, Medgidia.

Probele sunt in lucru pentru determinarea concentraţiilor de metale grele din aer - plumb, cadmiu, nichel, arsen.

Radioactivitate

Rezultatele analizelor de radioactivitate efectuate în regim continuu prin staţiile de radioactivitate Constanţa şi Cernavodă (măsurători beta-globale şi gamma-spectrometrice pentru factorii de mediu),

s-au situat sub valorile nivelurilor de notificare operaţionale.

Pentru detalii suplimentare şi orice alte informaţii legate de activitatea APM Constanţa, puteţi contacta pe Monica Bucşan sau Oana Stancovici - Bianu din cadrul Compartimentului Proiecte, Relaţii Publice.

Director Executiv

Simona CONSTANTIN

Ti-a placut articolul?

Comentarii