Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:01 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat harti de hazard

ro

08 Jun, 2011 23:29 1434 Marime text

"PLANUL PENTRU PREVENIREA, PROTECŢIA ŞI DIMINUAREA EFECTELOR INUNDAŢIILOR ÎN SPAŢIUL HIDROGRAFIC DOBROGEA-LITORAL"

Cod SMIS - CSNR 28353

În aprilie 2011, a fost semnat Contractul de Finanţare nr. 121298, pentru proiectul "Planul pentru prevenirea, protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor în bazinul hidrografic Dobrogea-Litoral", de Ministerul Mediului şi Pădurilor - reprezentat prin domnul ministru Borbély László, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Sectorial "Mediu" şi Administraţia Naţională "Apele Române" Bucureşti reprezentata prin domnul Director general Dávid Csaba, precum şi de Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral reprezentata prin domnul Director Marian Mitrea, în calitate de beneficiari.

Proiectul este cofinanţat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Sectorial "Mediu"- Axa prioritara 5, Domeniul Major de Interventie 1 „Protecţia împotriva inundaţiilor", se desfasoara pana la 31 decembrie 2012 pe o perioada de 21 de luni, avand o valoare de 16.131.209 lei (fără TVA), respectiv 3.783.471,51 Euro.

Proiectul presupune realizarea hărţilor de hazard la inundaţii pe tronsoane ale cursurilor de apă principale si ale afluentilor săi. În cadrul acestui proiect, se foloseşte metoda de scanare LIDAR (Light Intensity Detection and Ranging) care constă în efectuarea de zboruri aerospaţiale, în urma cărora se va obtine modelul digital al cursului de apă şi al zonei adiacente. Pe lângă zborurile aerospatiale, se vor efectua si lucrări de teren, respectiv ridicări topografice convenţionale, care constau în realizarea bazei de date topografice si care au ca rezultat editarea de hărţi în format GIS, precum şi efectuarea de studii hidraulice, hidrologice şi de management al spatiului hidrografic Dobrogea Litoral.

Obiectivul general al proiectului urmareste reducerea riscului de producere a dezastrelor naturale cu efect asupra populaţiei, prin implementarea măsurilor preventive în cele mai vulnerabile zone.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

 elaborarea planului de prevenire, protecţie şi diminuare a efectelor inundaţiilor în bazinul hidrografic Dobrogea-Litoral

 intocmirea hartilor cu limitele zonelor inundabile, detalierea hartii de hazard natural la nivelul localitatilor unde sunt promovate lucrari de investitii

 revizuirea Planurilor de aparare impotriva inundatiilor, fenomenelor meteorologice periculoase si accidentelor la constructiile hidrotehnice din administrare, a celor locale judetene si pe bazine hidrografice (functie de aria si importanta lucrarii), si prezentarea acestora inclusiv in format electronic (baze de date, GIS, imagini raster, imagini vectorizate, procesare texte, tehnologii web)

Elaborarea acestui proiect este necesară pentru fundamentarea acţiunilor de prevenire şi protecţie împotriva inundaţiilor având la bază principiile cuprinse în Strategia Naţională de management al riscului la inundaţii şi a Directivei 2007/60/CE.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Pentru informaţii suplimentare referitoare la implementarea acestui proiect va rugăm sa contactaţi:

Administratia Bazinala de Apa Dobrogea - Litoral

Adresa: Str. Mircea cel Batrân nr. 127, cod 900592 Constanţa - România

Tel.0241.67.30.36; 0341.40.33.00; Fax: 0241.67.30.25

Persoana de contact: Hristu Uzun - Manager de Proiect E-mail: hristu.uzun@dadl.rowater.ro

Catalin Anton

Responsabil comunicare

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii