Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:37 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ABADL sarbatoreste Ziua Mondiala a Apei

ro

21 Mar, 2013 19:33 2668 Marime text
Maine, 22 martie, se sarbatoreste Ziua Mondiala a Apei. Acesta este un prilej de readucere în atenţia opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative şi calitative a apelor şi de a pune în adevărata lumină rolul, îndatoririle şi responsabilităţile noastre, ale celor cu atribuţii în întreţinerea, valorificarea şi protejarea surselor de apă.
Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral va organiza in aceasta perioada mai multe manifestari dedicate Zilei Mondiale a Apei. Impreuna cu elevii din clasa pregatitoare din cadrul Liceului Emil Racovita din Techirghiol, Administratia Bazinala Dobrogea Litoral a organizat o expozitie de pictura care va fi deschisa publicului larg in perioada 22-31 martie, in sediul institutiei.
Totodata, Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral a organizat un workshop privind cooperarea in domeniul apei, in care au fost prezentate teme referitoare la Strategia Dunarii, Marea Neagra si Lacul Techirghiol.
In cursul saptamanii viitoare, Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral va organiza o sedinta festiva a Comitetului de Bazin in care sunt invitati reprezentanti ai institutiilor publice, ai autoritatilor locale dar si ai societatii civile.
Totodata, reprezentantii Administratiei Bazinale de Apa Dobrogea Litoral vor fi prezenti si la alte manifestari organizate de unitati de invatamant sau alte institutii publice referitoare la Ziua Mondiala a Apei 2013.

Tema din acest an a Zilei Mondiale a Apei “Anul International al Cooperarii in Domeniul Apei”  are scopul de a constientiza, atat in ceea ce priveste potentialul unei cooperari sporite, cat si cu privire la provocarile cu care se confrunta managementul apei, avand in vedere cresterea cererii de apa, alocarea si serviciile oferite. Anul va pune in lumina, istoria initiativelor de succes privind cooperarea in domeniul apei si va identifica problemele stringente in domeni ca educatie, diplomatie, managementul transfrontalier al resurselor de apa, cooperarea financiara, cadrele juridice nationale/internationale, precum si legaturile cu Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (ODM).  Acesta va oferi, de asemenea, o oportunitate de a valorifica impulsul dat la Conferinta Natiunilor Unite privind dezvoltarea durabila (Rio+20), precum si de a sprijini formularea de noi obiective care sa contribuie la dezvoltarea resurselor de apa care sunt cu adevarat durabile

Informatii suplimentare
Apa este cu siguranta cheia vietii. Ea este esentiala pentru dezvoltarea si mentinerea sanatoasa a ecosistemelor.
Trei sferturi din suprafata Pamantului este acoperita cu apa, insa doar o mica parte o reprezinta apa dulce. Din aceasta fractiune, 70% este folosita pentru producerea mancarii. Capacitatea de a produce mancare este esentiala pentru a reduce saracia si a incuraja dezvoltarea sociala si economica.
Considerată de multă vreme ca ceva de la sine înţeles, apa poate deveni, în multe zone ale lumii, un factor de limitare a creşterii economice şi a producţiei alimentare în următoarele decenii. Din nefericire, abundenţa de timp, ca şi abundenţa de apă, s-ar putea să se dovedească amîndouă iluzorii. Toată abundenţa de apă poate fi afectata de poluare, fenomen care reduce considerabil cantităţile de apă utilizabile.
Fiecare litru de apă poluată eliberat în natură fără a fi tratat, contaminează alţi litri de apă dulce în rîul în care a fost deversat. Deversarea produselor chimice şi a metalelor grele, care reprezintă  un pericol chiar şi în concentraţii extrem de mici, constituie o ameninţare deosebit de gravă pentru calitatea apei dar şi asupra sănătăţii oamenilor.


Catalin Anton
Responsabil comunicare
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii