Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:48 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ABADL sarbatoreste Ziua Mondiala a Apei

ro

21 Mar, 2011 17:22 1218 Marime text

Maine, 22 martie, se sarbatoreste Ziua Mondiala a Apei. Acesta este un prilej de readucere în atenţia opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative şi calitative a apelor şi de a pune în adevărata lumină rolul, îndatoririle şi responsabilităţile noastre, ale celor cu atribuţii în întreţinerea, valorificarea şi protejarea surselor de apă. Tema din acest an a Zilei Mondiale a Apei "Water for Cities" se refera la asigurarea apei pentru marile orase.

Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral va organiza in aceasta perioada mai multe manifestari cu ocazia Zilei Mondiale a Apei. In cursul saptamanii trecute, ABADL a organizat o sedinta festiva a Comitetului de Bazin in care au fost prezenti reprezentanti ai institutiilor publice, ai autoritatilor locale dar si ai societatii civile.

O alta activitate se va desfasura maine, la sediul ABADL, unde vor fi prezenti elevii de la mai multe unitati de invatamant care vor face o vizita in laboratorul de analize de apa.

Miercuri, 23 martie, reprezentantii ABADL vor participa alaturi de Agentia de Protectie a Mediului Tulcea si Garda Nationala de Mediu - Comisariatul Judetean Tulcea, la o masa rotunda in comuna Turcoaia, in care se discuta problematica activitatilor care pot fi desfasurate in zona siturilor Natura 2000.

Sambata, ABADL si Corpul Voluntarilor Garzii Nationale de Mediu - Constanta vor organiza simpozionul "Apa si aglomerarile urbane", seminar la care vor fi invitati sa participe elevii din liceele constantene. Duminica, 27 martie, ABADL si Corpul Voluntarilor Garzii Nationale de Mediu - Constanta vor organiza pe Faleza Cazinoului din Constanta evenimentul "Dam apa cu portia" eveniment de informare si constientizare publica cu ocazia Zilei Mondiale a Apei.

Informatii suplimentare

Apa este cu siguranta cheia vietii. Ea este esentiala pentru dezvoltarea si mentinerea sanatoasa a ecosistemelor.

Trei sferturi din suprafata Pamantului este acoperita cu apa, insa doar o mica parte o reprezinta apa dulce. Din aceasta fractiune, 70% este folosita pentru producerea mancarii. Capacitatea de a produce mancare este esentiala pentru a reduce saracia si a incuraja dezvoltarea sociala si economica.

Considerată de multă vreme ca ceva de la sine înţeles, apa poate deveni, în multe zone ale lumii, un factor de limitare a creşterii economice şi a producţiei alimentare în următoarele decenii. Din nefericire, abundenţa de timp, ca şi abundenţa de apă, s-ar putea să se dovedească amîndouă iluzorii. Toată abundenţa de apă poate fi afectata de poluare, fenomen care reduce considerabil cantităţile de apă utilizabile.

Fiecare litru de apă poluată eliberat în natură fără a fi tratat, contaminează alţi litri de apă dulce în rîul în care a fost deversat. Deversarea produselor chimice şi a metalelor grele, care reprezintă un pericol chiar şi în concentraţii extrem de mici, constituie o ameninţare deosebit de gravă pentru calitatea apei dar şi asupra sănătăţii oamenilor.

Catalin Anton

Responsabil comunicare

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii