Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:50 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

300 de tone de alge ridicate azi noapte de pe litoral

ro

07 Jun, 2011 23:23 1163 Marime text

Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral prin Sistemul de Gospodarire al Apelor Constanta, a strans aseara de pe plajele litorale aproximativ 300 de tone de alge. Cea mai mare cantitate s-a ridicat de pe plaja din Mamaia, aproximativ 220 de tone de alge.

Astfel, au fost mobilizati 50 muncitori si urmatoarele utilaje: 8 incarcatoare tip WOLA, 4 autobasculante si 4 tractoare cu remorca.

De la inceputul anului s-au strans de pe plajele litorale 1.650 de tone de alge. In anul 2010, cantitatea totala de alge a fost de 19.943 tone, iar in 2009, 35.542 tone

Pentru a diminua efectele acestui fenomen, Administratia Bazinala de Apa Dobrogea-Litoral a marit numarul de utilaje si de forte umane. Totodata, Sistemul de Gospodarire a Apelor Constanta va interveni in fiecare seara pentru a ridica cantitatile de alge depuse pe plaje.

Tinem sa precizam ca prezenta masiva a algelor in apa marii, in afara de disconfortul pe care il provoaca, nu sunt daunatoare sanatatii turistilor.

Cauzele aparitiei algelor

Eutrofizarea este un fenomen care apare in timpul verii, cand la temperaturi ridicate cresc si concentratiile de nutrienti din apa.

Procesul de eutrofizare este cauzat de cantitatile mari de substante nutritive prezente in apa, care, in asociere cu diferiti poluanti, au un efect negativ, de reducere a biodiversitatii.

Unul din primele semne ale prezentei unei cantitati mari de nutrienti este dezvoltarea abundenta a algelor, fenomen cunoscut sub denumirea de "inflorire algala". Inflorirea algala si dezvoltarea plantelor acvatice determina, insa, reducerea transparentei apei si a oxigenului.

Nutrientii sunt compusi chimici ai azotului si fosforului de tipul azotitilor, azotatilor, azotului amoniacal, azotului total, fosforului dizolvat si fosforului total.

Responsabil comunicare

Catalin Anton

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii