Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:28 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

2 februarie - Ziua Mondiala a Zonelor Umede

ro

02 Feb, 2013 15:10 3001 Marime text

In fiecare an, Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral sarbatoreste Ziua Mondiala a Zonelor Umede. Bazinul hidrografic Dobrogea Litoral are in componenta trei din cele cinci situri Ramsar existente in Romania: Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, Balta Mica a Brailei si Aria Protejata Lacul Techirghiol.

Convenţia asupra zonelor umede, semnată la Ramsar, în Iran, în 1971, este un tratat interguvernamental care stabileşte cadrul acţiunilor naţionale şi cooperării internaţionale pentru conservarea şi utilizarea raţională a zonelor umede şi a resurselor pe care acestea le oferă. În prezent există 150 de părţi contractante care au înscris pe lista Ramsar peste 1600 zone umede de importaţă internaţională, având o suprafaţă totală de 145 milione de hectare.

De la aderarea României (1991) şi până în prezent cinci regiuni din ţară au fost desemnate site-uri Ramsar: Rezervaţia Biosferei "Delta Dunării" (în 1991) şi Balta Mică a Brăilei (în 2001), Lunca Mureşului (jud. Arad şi Timiş), Complexul Piscicol Dumbrăviţa (jud. Braşov) şi Lacul Techirghiol (jud. Constanţa) (1996).

Bazinul hidrografic Dobrogea Litoral detine 3 astfel de zone: Rezervaţia Biosferei "Delta Dunării", Balta Mică a Brăilei si Lacul Techirghiol

Desemnarea unei zone umede ca site Ramsar este o recunoaştere a importanţei acestor zone ca resurse de mare valoare economică, naturală, ştiinţifică şi a rolului lor multiplu în menţinerea calităţii mediului prin controlul inundaţiilor, aprovizionarea stratului subteran de apă, stabilizarea ţărmurilor şi protecţia împotriva furtunilor, retenţia nutrienţilor şi sedimentelor, atenuarea schimbărilor climatice, purificarea apei, menţinerea biodiversităţii. Ţările semnatare ale Convenţiei trebuie să ţină cont de angajamentele luate pe plan internaţional, privind conservarea şi gestionarea raţională a acestor zone.

Informatii suplimentare:

Zonele umede reprezinta intinderile de balti, mlastini, ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare, unde apa este statatoare sau curgatoare, dulce sau sarata, inclusiv intinderi de apa marina. Ceea ce isi propune Conventia Ramsar este de a conserva zonele umede, fauna si flora care servesc ca habitat al pasarilor acvatice, iar, pe de alta parte, constituie cele mai importante resurse de valoare economica, naturala, stiintifica si recreativa.

Catalin Anton

Responsabil comunicare

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii