Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:15 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi este Ziua mondială a teatrului de păpuşi

ro

21 Mar, 2018 00:00 2293 Marime text
Ziua mondială a teatrului de păpuşi se aniversează în fiecare an la 21 martie. Iniţiată de Teatrul de păpuşi "Dzhivada Zolfagariho" din Iran, marcarea acestei zile a fost supusă spre dezbatere la al XVIII-lea Congres al Uniunii Internaţionale de Marionnette (UNIMA), desfăşurat la Magdeburg, în 2000. Doi ani mai târziu, la o reuniune a Consiliului Internaţional al UNIMA, din iunie 2002, de la Atlanta, a fost stabilită data de 21 martie pentru celebrarea Zilei Mondiale a Teatrului de Păpuşi, sărbătorindu-se pentru prima dată în 2003, conform site-ului www.unima.org citat de Agerpres.ro .
 
Această zi, marcată de multă veselie şi bună-dispoziţie, reprezintă şi un prilej pentru a-i sărbătorii pe artiştii din acest domeniu (segment al artei), din întreaga lume. Pe scena teatrului de păpuşi, se împletesc vechile tradiţii cu metodele moderne.
 
Marionetele, ca o formă autonomă de expresie artistică, se află în continuă evoluţie. Prin construirea şi manipularea acestor jucării, se transmit poveşti şi emoţii, se construiesc personalităţile copiilor.
 
Păpuşa îşi are originile în una dintre formele cele mai primitive şi originale ale artei. S-a născut din jocul dezinteresat, spontan, transparent şi care, în mod natural, a devenit din ce în ce mai complex, adoptând mai multe forme şi conţinuturi. Artiştii păpuşari, prin măiestrie şi îndemânare, dau viaţă păpuşilor, transmiţând din generaţie în generaţie cele mai frumoase poveşti şi basme.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii