Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:03 21 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evoluţia averilor în CJ Constanţa „Lada de zestre“, la final de mandat (documente)

ro

23 May, 2016 00:00 2799 Marime text


În mai puţin de trei săptămâni vom şti exact cui vor reveni mandatele de consilieri judeţeni, iar actuala garnitură, mare parte din ea, se va retrage şi va ceda locul noilor aleşi. E drept, vor veni alţii, dar, deocamdată, ne-am propus să vedem cu ce s-au „ales“ actualii consilieri judeţeni. 
 
Momentul predare-primire se apropie, iar semnalul a fost dat prin postarea pe site-ul Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) a declaraţiilor de avere şi de interese actualizate ale consilierilor judeţeni care vor ajunge la finalul actualului mandat. Printre cei care îşi vor lua adio de la statutul de consilier judeţean se regăseşte şi prorectorul Universităţii Maritime Constanţa, social-democratul Cornel Panait.
 
Averea acestuia este impresionantă şi constă în şase terenuri intravilane în Năvodari, Agigea şi Constanţa, trei terenuri agricole în satul Crişan, comuna Crucea, cinci apartamente în Bucureşti, Constanţa şi Azuga (plus garaj), două case de locuit în Constanţa, o casă de vacanţă la Agigea, precum şi un depozit şi un sediu administrativ în incinta port Medgidia.
Asta în timp ce, la primirea mandatului de consilier judeţean, Cornel Panait avea doar trei terenuri intravilane, la Năvodari, Agigea şi în Palazu Mare, două terenuri agricole în acelaşi sat, cinci apartamente - unul la Azuga, două în Constanţa şi două în Bucureşti, o casă de vacanţă la Agigea şi trei case de locuit în municipiul Constanţa. 
 
Şi parcul auto al consilierului judeţean PSD este vast, incluzând patru autoutilitare, toate cu semiremorcă, un Audi A3 - an de fabricaţie 2003, un Audi A6 - an de fabricaţie 2012 şi un BMW - an de fabricaţie 2007. Asta în contextul în care, în vara anului 2012, la început de mandat în cadrul CJC, nu deţinea niciun bun mobil.

Bătrâneţe asigurată… financiarPotrivit declaraţiei de avere actualizate recent, Cornel Panait a vândut, anul trecut, două apartamente şi o casă din Constanţa. Însă, din cele stipulate în document, acesta a încasat integral doar preţul unui apartament (48.000 de euro), pentru celelalte imobile fiindu-i achitate parţial sumele pretinse, urmând să mai primească 163.000 de euro. 
 
Consilierul PSD are, împreună cu soţia, patru conturi curente însumând 72.004,11 lei şi cinci depozite bancare cu 10.000 de euro şi 286.832,97 de lei. La aceste sume, familia Panait adaugă acţiuni la GAAD Invest Internaţional SRL Constanţa, GAAD Industrial SRL Constanţa şi Comvex SA Constanţa. În paralel, sume importante (în total, 370.169,11 lei) au fost împrumutate în nume personal unei persoane fizice, precum şi societăţilor GAAD Invest Internaţional SRL şi Avicola Poiana Constanţa.
 
Toate aceste plasamente, investiţii şi economii au avut loc în contextul în care veniturile familiei Panait în anul fiscal 2015 au fost de 424.810 lei.
 
În urmă cu aproximativ patru ani, consilierul judeţean PSD, avea, împreună cu soţia, numeroase depozite, în care agonisise 974.249,16 lei, 9.986 de euro şi 47.949,29 de dolari, precum şi mai multe conturi curente, în care avea 10.509,31 de euro şi 142.640,89 de lei. Tot în iulie 2012, Panait declara că are acţiuni la SC GAAD Invest Internaţional SRL, SC GAAD Industrial SRL, SC Fruleco SRL Poiana şi SC Comvex SA. De asemenea, în declaraţia de avere de la acea vreme erau trecute şi patru împrumuturi în nume personal, care însumau 1.250.883,75 de lei. Totul era posibil în condiţiile în care, în anul fiscal 2011, veniturile familiei Panait se ridicau la 1.142.735,2 lei.

Interese multiple 

Potrivit declaraţiei de interese ce a fost actualizată pe data de 11 mai a acestui an, consilierul judeţean PSD Cornel Panait este asociat unic la GAAD Invest Internaţional SRL Constanţa, asociat la GAAD Industrial SRL Constanţa, în cele două firme având şi calitatea de administrator, este acţionar la Comvex SA Constanţa, preşedinte al Fundaţiei Universitare „Black Sea Foundation“, precum şi membru în Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile (CNACN). 
 
La obţinerea mandatului de consilier judeţean, în declaraţia sa de interese era menţionat în plus, comparativ cu documentul actualizat acum, faptul că era asociat şi administrator al SC Fruleco SRL, dar nu deţinea funcţia de preşedinte al Fundaţiei Universitare „Black Sea Foundation“ şi nici nu era membru în Consiliul de Administraţie al CNACN. 

Inspector şcolar ajuns consilier judeţean… pentru un an Adriana Veronica Gheorghe era cunoscută ca inspector şcolar, însă apartenenţa la PSD i-a permis ca, în septembrie 2015, să obţină un mandat de consilier judeţean. Potrivit declaraţiei de avere actualizate şi postate pe site-ul CJC, aceasta deţine un teren agricol la Cernavodă, un apartament în Cernavodă şi o garsonieră în Constanţa, iar în garajul familiei se află un Peugeot 206 - an de fanricaţie 2002, o Dacia - an fabricaţie 2005 şi un Peugeot 301 - an fabricaţie 2014. Cât priveşte aspectul financiar, familia Gheorghe a realizat în anul fiscal precedent un venit de 126.279 de lei.
 
În declaraţia de interese updatată, Adriana Veronica Gheorghe nu menţionează decât că este preşedintele Asociaţiei „Mens Sana“ Cernavodă, funcţie deţinută şi la preluarea mandatului de consilier judeţean.
 
În septembrie 2015, când a devenit consilier judeţean din partea PSD, declaraţia sa de avere era identică, unica modificare fiind în ceea ce priveşte veniturile familiei, care, în anul fiscal 2014, fuseseră mai mari - 134.341 de lei.

Cum se reduce averea după un mandat de consilier judeţean Avuţia consilierului PNL Florin Tudor Gavrilă constă într-un teren intravilan (1.000 mp), moştenit, situat în satul Moviliţa, un apartament şi o casă, situate în Constanţa, şi un apartament situat în Bucureşti. De asemenea, el deţine şi un autoturism Subaru Forester, fabricat în anul 2005. Anul trecut, Gavrilă a vândut o parcelă de teren pe care o avea în localitatea Stupina (comuna Crucea), pe care a încasat 63.000 de lei, iar veniturile obţinute de familie în anul fiscal 2015 s-au ridicat la 41.010 lei. 
 
În ceea ce priveşte declaraţia de interese, Florin Tudor Gavrilă nu are decât un „interes“, şi anume activitatea de partid, el fiind secretar general adjunct în BPM al PNL Constanţa.
 
La început de mandat, consilierul judeţean PNL avea 3,5 hectare la Stupina, o casă şi un apartament în municipiul Constanţa şi acelaşi autoturism pe care-l conduce şi acum. În schimb, în declaraţia de avere din 2012, Gavrilă avea trecute şi acţiunile deţinute la SC Data Net SRL, iar veniturile întregii familii încasate în anul fiscal 2011 au fost de 92.270 de lei. 
 
În secţiunea „Documente“ din ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa puteţi vizualiza declaraţiile de avere şi de interese ale consilierilor la care facem referire.

Ti-a placut articolul?

Comentarii