Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:11 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Retrospectivă 2022 Decesele care au zdruncinat România și lumea - Regina Elisabeta, Mihail Gorbaciov și Papa emerit Benedict al XVI-lea

ro

06 Jan, 2023 00:00 1659 Marime text
  • Cel mai mediatizat deces a fost cel al Reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit
 
2022 a fost un an post-restricții pandemie, iar începutul anului nu a ținut cont de rănile nevindecate din anul precedent. Decesele au lovit din toate domeniile, iar oameni tineri și bătrâni, personalități sau mai puțin cunoscute au decedat și au lăsat un gol în suflet atât pentru familie, cât și pentru cunoștințe.
 
În primele zile ale anului 2022, echipa magazinului de încălţăminte Gemelli din Constanţa anunţa decesul prematur al Mihaelei Galani. Mihaela Galani avea 33 de ani și a absolvit studiile postuniversitare de master în Comunicare și Relații Interculturale în Spațiul European. Gemelli Shoes este un business de pantofi croiți manual, în România, o afacere care era condusă de Mihaela Galani şi de sora sa, Loredana Romanov.
 
La câteva zile după, pe 7 ianuarie 2022, potrivit unei postări pe o rețea de socializare, colectivul magazinului „Casa de Bijuterii Rinaldo“,  anunță că Rinaldo Bruno Mara, șeful Casei de Bijuterii Rinaldo, a trecut în neființă.

A murit Rinaldo Bruno Mara, șeful Casei de Bijuterii Rinaldo

 
Impresarul muzical Michael Lang, unul dintre creatorii istoricului festival Woodstock din 1969 care a servit drept piatră de hotar pentru generaţii întregi de fani ai muzicii, a murit pe 8 ianuarie 2022 la vârsta de 77 de ani după o scurtă boală, a anunţat duminică impresarul său Michael Pagnotta.
 
Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, s-a stins din viață în noaptea de 11 ianuarie 2022 la ora 01:15. Sassoli a murit la spitalul din oraşul italian Aviano, conform informaţiilor comunicate de purtătorul său de cuvânt, Roberto Cuillo.
 
Senatorul USR de Sălaj Cosmin-Cristian VIAŞU a încetat din viață la vârsta de 45 de ani, la data de 21 ianuarie 2022.
 
Jurnalista Mona Constantinescu a murit, vineri, 21 ianuarie.  Aceasta a lucrat și în presa scrisă din Constanța. A fost mai presus de toate, mulți ani, vocea Radio România Actualități. Anunţul decesului a fost făcut de fiul ei, Robert Nenciu.
 
Doliu în lumea presei din România. O celebră jurnalistă s-a stins din viață. A fost mulți ani vocea Radio România Actualităţi
 
Paul Pârvu, celebru jurnalist, s-a stins din viață pe 30 ianuarie 2022. El ar fi împlinit în aceeași zi vârsta de 61 de ani. Acesta era internat de săptămâni bune după ce a fost confirmat cu COVID-19, starea lui fiind una gravă.
 
Născut la Constanța, pe 8 ianuarie 1928, George Sarry a fost nepotul de frate al celebrului jurnalist Constantin N. Sarry, patronul celui mai longeviv ziar din Constanța, „Dobrogea Jună”. S-a stins pe 29 ianuarie 2022 și, într-un ultim gest de deschidere și generozitate, și-a donat trupul în scopul servirii științei, cercetării și educației.
 
Adio, George Sarry! Drum bun în lumină!

 
Fostul director general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Claudiu Bejan s-a stins din viață, la începutul lunii februarie. Conform unor surse Claudiu Bejan ar fi fost găsit decedat într-una dintre camerele hotelului Megalos din Constanța. Mai exact acesta ar fi fost găsit în baie. 
 
În timp ce autoritățile locale erau pregătite să îl sărbătorească în luna martie pe veteranul de război Ion Ceapă, de la Cumpăna, care ar fi împlinit fabuloasa vârstă de 105 ani pe 30 martie, lucrurile au luat o întorsătură tristă. Ion Ceapă a murit în noaptea de 9 spre 10 februarie, din cauze naturale.
 
Ieromonahul Daniel Toiu, unul dintre cei mai apreciați slujitori de la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța a murit în noaptea de vineri spre sâmbătă, 12 februarie, la vârsta de 48 de ani. Ieromonahul Daniel Toiu slujea la Catedrală de 17 ani, din anul 2005.
 
Cunoscutul medic ginecolog Lazăr Irimiea, s-a stins din viață pe 3 martie 2022. Medicul, foarte cunoscut și apreciat pentru activitatea sa avea 34 de ani de activitate medicală, peste 10.000 de intervenții chirurgicale și era autorul a 4 cărți de specialitate.
 
„Nea Titi" Chera, cum îi spuneau prietenii și colegii săi a fost un profesionist desăvârșit, un erudit și mai ales un om de o eleganță imposibil de egalat. La începutul lunii martie, se stingea din viață, așadar, Constantin Chera, fost director al Muzeului de Istorie Națională şi Arheologie din Constanţa.
 
A murit Constantin Chera, fostul director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța

 
Deputatul Lucian Feodorov, cel mai vârstnic parlamentar, s-a stins din viață la mijlocul lunii martie 2022. El se afla în stare gravă încă din februarie, după ce a suferit un infarct. Lucian Feodorov avea 79 de ani, și era cel mai în vârstă parlamentar. El a condus, în 2 decembrie 2020, şedinţa de constituire a Camerei Deputaţilor.
 
Arhiepiscopia Tomisului anunța că, la data de 16 aprilie 2022, în jurul orelor 2,30, Părintele Arhimandrit Nicodim Dimulescu s-a stins din viață. Părintele Arhimandrit Nicodim Dimulescu s-a născut în localitatea Cărpeniș, din județul Argeș, în ziua de 11 mai 1935. Părintele Nicodim Dimulescu era și nașul de călugărie al IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Clinica Ghencea Medical anunța printr-un mesaj postat pe pagina de Facebook că medicul Naum Ciomu s-a stins din viață, pe 18 aprilie 2022. Reamintim că, în anul 2004, în timpul unei operații de extirpare a unui testicul malformat doctorul Naum Ciomu i-a secționat penisul unui pacient. Un an mai târziu, pacientul a ajuns pe masa de operație, iar medicul Ioan Lascăr i-a refăcut organul genital. Victima lui Ciomu a primit 500.000 de euro despăgubire. 
 
Mama fostului edil Radu Mazăre, Gabriela Victoria Mazăre, s-a stins din viață la data de 13 mai 2022. Potrivit unor surse ar fi suferit un infarct. Gabriela Victoria Mazăre avea doua operații pe cord și stimulator cardiac. 
 
Andy Fletcher, membru fondator al trupei de rock alternativ Depeche Mode, a murit la vârsta de 60 de ani, conform unui anunţ făcut de formaţia din care a făcut parte, transmitea AFP. Decesul a survenit pe 27 mai 2022.
 
Valeri Baran s-a stins din viață în noaptea de 2 iunie 2022. Valeri Baran a făcut parte din compartimentul de suflători, partida de trombon a orchestrei Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța. A fost solist instrumentist la Filarmonica „Marea Neagra”, iar apoi la Teatrul Național de Operă și Balet Constanța în perioada 1976-2020.
 
Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța, în doliu. Valeri Baran a trecut la cele veșnice

 
Omul de afaceri constănțean Ionuț Ciota s-a stins din viață, pe 8 iunie. Acesta avea doar 38 de ani și numele său era asociat cu firma Yvy Catering.
 
Pe 18 iunie, actorul Valentin Uritescu ne-a părăsit. Actorul s-a stins din viaţă, la vârsta de 81 de ani, după o lungă suferinţă. Acesta se afla internat într-un centru specializat unde primea ajutor pentru boala cumplită de care suferea şi care, în urmă cu câţiva ani, l-a forţat să se retragă din activitate.
 
Unul dintre membrii fondatori ai formaţiei Compact, Leluţ Vasilescu, a murit, vineri, 24 iunie.
 
ALDE - Partidul Alianta Liberalilor si Democratilor Constanța a transmis un mesaj de condoleanțe în amintirea politicianului Dan Pelcinschi. În anul 2020, Dan Pelcinschi era președintele Organizației Municipale Constanța PNTCD. A murit pe 25 iunie 2022.
 
Jurnalista Gabriela Vlăsceanu, care s-a implicat în ajutorul umanitar acordat refugiaților din Ucraina, în Gara de Nord din București, s-a stins din viață pe 26 iunie 2022. Ea ar fi fost găsită moartă în propria casă, cu capul pe masă. Anunțul a fost făcut de Dana Fodor Mateescu, care o cunoștea de 15 ani și care spunea despre Gabriela că încă de la începerea războiului, din luna martie, ea a fost pe baricade intrând în comunitatea voluntarilor de la Gara de Nord. 
 
Ivana Trump, prima soţie a fostului preşedinte american şi mama a trei dintre copiii săi, a decedat la vârsta de 73 de ani, a anunţat pe 15 iulie 2022 miliardarul republican, relatează AFP. Fostul lider de la Casa Albă a salutat viaţa „formidabilă" a acestei foste schioare de fond şi model de origine cehă, care i-a fost soţie din 1977 până în 1992. În octombrie 2017, la câteva luni de la instalarea lui Donald Trump la Casa Albă, Ivana Trump a publicat „Raising Trump", o carte în care a povestit că i-a învăţat pe copiii săi „valoarea banilor, să nu mintă, să nu înşele, să nu fure, respectul pentru alţii".
 
Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere Constanța anunța cu mare durere și tristețe, decesul fulgerător în data de 18.07.2022 a Gl. lt. (r) Constantin Zeca, cel care mai bine de un deceniu a fost președintele Filialei Județene Constanța „Horia Macellariu” a ANCMRR „Alexandru Ioan Cuza”.
 
Doliu în Armata Română! S-a stins din viață generalul Constantin Zeca

Fostul parlamentar PNL Mircea Iustian a decedat pe 22 iulie la Spitalul Județean Constanța. A fost parlamentar PNL, apoi a devenit independent, iar ulterior a intrat în PD. A fost senator PNL în mandatul 2000-2004, iar deputat a fost în mandatul 2004-2008. În august, acesta împlinea 75 de ani. Din păcate, nu a mai reușit să ajungă la această vârstă. 
 
Ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, care a încheiat perioada Războiului Rece fără vărsare de sânge, dar nu a reuşit să împiedice prăbuşirea Uniunii Sovietice, a murit la finele lunii august, la vârsta de 91 de ani, potrivit agenţiilor ruse de presă care citează oficiali ai spitalului unde acesta era internat. Gorbaciov, care a primit Premiul Nobel pentru pace în 1990, a încheiat acorduri de reducere a armamentului cu SUA şi parteneriate cu statele occidentale pentru a îndepărta Cortina de Fier, care a divizat Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, şi a dus la reunificarea Germaniei, aminteşte Reuters.
 
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii s-a stins joi, 8 septembrie, anunța oficial Casa Regală. Regina s-a stins din viață la reşedinţa sa de la Balmoral, la vârsta de 96 de ani, a anunţat Palatul Buckingham. „Regina a murit paşnic la Balmoral, în această după-amiază”, era anunţul. Elisabeta a II-a s-a născut la data de 21 aprilie 1926 și a decedat pe 8 septembrie 2022, la Balmoral Castle, Scoția, Regatul Unit. A fost regina a cincisprezece state suverane, cunoscute sub numele de Commonwealth. Acestea sunt: Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Bahamas, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Sfânta Lucia, Sfântul Vicențiu și Grenadine, Antigua și Barbuda, Belize și Sfântul Kitts și Nevis.
 
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a decedat
 
Ștefan Lăpușan a decedat la data de 11 septembrie 2022. Acesta se afla internat la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța. „Aurelia și Ștefan Lăpușan“, așa sunt semnate unele dintre cele mai reprezentative lucrări, proiecte culturale, cunoscute de mulți constănțeni și nu numai. Ultima lucrare reprezentativă, care a avut lansarea în această primăvară la Constanța, i-a avut în centrul atenției pe soții Lăpușan. Vorbim de cartea „Moștenirea”. Autori sunt Anca Elena Ștefan, Aurelia Lăpușan, Ștefan Lăpușan, sub coordonarea acad. Victor Voicu, vicepreședintele Academiei Române, și a apărut la Editura Academiei Române.
 
Autoritatea Electorală Permanentă anunța cu profund regret trecerea în eternitate a primului președinte al instituției, Octavian Opriș, care s-a stins din viață în seara zilei de marți, 27 septembrie 2022.
 
Actorul Alexandru Arşinel a murit în data de 29 septembrie 2022 la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. 
Având în vedere istoricul medical şi „pentru a-l avea sub o supraveghere mai atentă" s-a hotărât, ulterior, transferarea actorului în secţia de ATI.
 
Medicul Gheorghe Mencinicopschi a murit miercuri, 19 octombrie, la vârsta de 73 de ani, se arată într-un anunț publicat de Electrecord. Cercetatorul stiintific care a vegheat 42 ani la sănătatea alimentară a poporului român, a trecut prin momente de cumpănă, după ce sănătatea i-a fost grav afectata în Penitenciarul Rahova. Gheorghe Mencinicopschi, născut pe 1 mai 1949, în comuna Domnești, județul Argeșm a fost un biolog, biochimist și cercetător român, fost director al Institutului de Cercetări Alimentare, o personalitate activă din domeniul alimentației din România.
 
A murit medicul Gheorghe Mencinicopschi
 
Pe 23 octombrie 2022, Red Bull a anunțat, într-un comunicat, decesul la 78 de ani al celui care a fost fondatorul companiei de energizante, Dietrich Mateschitz.
 
Simina Mezincescu, fosta șefă de protocol a Regelui Mihai a murit, la data de 26 octombrie 2022. Aceasta a fost o campioană de curse automobile din România antebelică, o deținută politică încarcerată între 1959 și 1963, iar după 1989 o reprezentantă și șefă de protocol a Casei Regale a României. A fost condamnată în „lotul Noica-Pillat” și închisă la Jilava, o pușcărie de tranzit, unde a stat un an, într-o cameră de 20 de paturi, în care erau 36 de deținute politice. A fost încarcerată și la închisoarea din Miercurea Ciuc, unde a împărțit celula cu soția lui Ion Mihalache, scrie wikipedia.org. 

 
Gheorghe Grameni era născut pe 17 octombrie 1949. A devenit primarul localității Mihai Viteazu în anul 2000. A murit pe 3 noiembrie 2022.
 
Paul Andreescu, fost deținut politic și președintele Filialei Constanța a Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, a primit în data de 9 martie 2022, de Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944 - 1989, titlul de cetățean de onoare al județului Constanța. S-a stins pe 18 noiembrie 2022. Paul Andreescu a fost arestat pe 6 noiembrie 1956 și condamnat politic la 5 ani de închisoare corecţională pentru „uneltire contra ordinii sociale”. A fost închis la Constanţa, Jilava, Gherla, Periprava, Strâmba, Stoeneşti, Grădina, Salcia și a fost eliberat la 4 noiembrie 1961, însă cu domiciliu forțat în comuna Rubla, raion Brăila, regiunea Galați. De 23 de ani era președintele Filialei Constanța a Asociației Foștilor Deținuți Politici din România.
 
Județul Constanța, în doliu! S-a stins din viață Paul Andreescu, fost deținut politic

 
Simion Nicolaev, fostul director al Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” s-a stins pe 27 noiembrie 2022 din viață. Amintim că, la data de 10 februarie 2021, Simion Nicolaev, directorul Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”, a ieșit la pensie și a fost înlocuit la conducerea instituției de către Valeria Abaza.
 
Jurnalistul constănțean Lucian Cristea s-a stins din viață, în decembrie 2022! Mihai Lupu, președintele CJ Constanța a postat un mesaj de condoleanțe.
 
Papa emerit Benedict al XVI-lea a murit la vârsta de 95 de ani, pe 31 decembrie 2022.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Doliu în lumea medicală. „A fost mentor pentru mii de studenți și rezidenți cărora le-a transmis vasta sa experiență“
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii