Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:54 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A murit medicul Gheorghe Mencinicopschi

ro

19 Oct, 2022 20:46 3087 Marime text


Veste tristă în lumea medicinei! Medicul Gheorghe Mencinicopschi a murit miercuri, 19 octombrie, la vârsta de 73 de ani, se arată într-un anunț publicat de Electrecord.

„Drum lin, Gheorghe Mencinicopschi!

Cercetatorul stiintific care a vegheat 42 ani la sanatatea alimentara a poporului roman, a trecut prin momente de cumpana, dupa ce sanatatea i-a fost grav afectata in Penitenciarul Rahova.

Condamnat politic in dosarul “Telepatia””, se arată în anunț.

Gheorghe Mencinicopschi, născut pe 1 mai 1949, în comuna Domnești, județul Argeșm a fost un biolog, biochimist și cercetător român, fost director al Institutului de Cercetări Alimentare, o personalitate activă din domeniul alimentației din România.

„Astăzi a plecat Domnul Profesor Doctor Honoris Causa Gheorghe Mencinicopschi. Ziua doliului pentru cel care a început să vorbească despre nutriție .A fost OMUL care a oferit întotdeauna un sfat bun OMUL care și-a sacrificat interesul personal pentru cei din jurul DÂNSULUI; OMUL care nu a acceptat niciodată manipularea; OMUL care m-a motivat să creez (dintre ruine) Brandul de țară Magiun Topoloveni!

Condoleanțe Doina, Oana, nouă tuturor care l-am respectat.

Iertare Domnule Profesor dacă v-am greșit!

Odihniți-vă în liniște!”,  a postat pe Facebook, Bibiana Stanciulov, scrie stiripesurse.ro

Gheorghe Mencinicopschi a fost un biolog, biochimist și cercetător român, fost director al Institutului de Cercetări Alimentare, o personalitate activă din domeniul alimentației din România.A absolvit Universitatea București, Facultatea de Biologie­-Biochimie, ca șef de promoție. A urmat cursuri postuniversitare:

Institutul Politehnic București, Facultatea de Automatica-­Robotica ­Biotehnologie;
Institutul de Inginerie Genetică și Biotehnologie Trieste, Italia;
Leasing & Franchising American Bar Association, Managementul activitatii decercetare ­dezvoltare PHARE project;
Developement, Use and Importance of Standards S.U.A. Departament of Commerce.

Prof. univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi a elaborat tratate de specialitate în domeniul alimentului, alimentației, nutriției umane, biotehnologiei, publicând peste trei sute de lucrări științifice în țară și străinătate. A elaborat conceptul privind calitatea „informațională” a matricei alimentare (susținut la Congresele Internaționale de Nutriție Dubna 2007 și Krakovia 2008).

A fost cercetător științific principal gr. 1 la Institutul de Cercetări Alimentare, Bucuresti și profesor universitar la Facultatea de Biotehnologii a Universității de Stiințe Agricole și Medicina Veterinară Bucuresti.

A avut o activitate științifică în domenii ca: bioindustrie, biotehnologie alimentară, tehnologie alimentară și nutriție umană.

Deține 23 brevete de invenții.

La sfârșitul anului 2008 Gheorghe Mencinicopschi a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție alături de Dan Voiculescu, în dosarul privatizarii Institutului de Cercetări Alimentare.La 26 septembrie 2013 a fost condamnat de Tribunalul București la șase ani de închisoare cu executare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii