Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:53 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Județul Constanța, în doliu! S-a stins din viață Paul Andreescu, fost deținut politic

ro

18 Nov, 2022 13:14 8268 Marime text

foto: Facebook/ Mihai Lupu

Lacrimi și durere! S-a stins din viață Paul Andreescu. 

Amintim că Paul Andreescu, fost deținut politic și președintele Filialei Constanța a Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, a primit în data de 9 martie 2022, de Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944 - 1989, titlul de cetățean de onoare al județului Constanța.

 Paul Andreescu a fost arestat pe 6 noiembrie 1956 și condamnat politic la 5 ani de închisoare corecţională pentru „uneltire contra ordinii sociale”. A fost închis la Constanţa, Jilava, Gherla, Periprava, Strâmba, Stoeneşti, Grădina, Salcia și a fost eliberat la 4 noiembrie 1961, însă cu domiciliu forțat în comuna Rubla, raion Brăila, regiunea Galați. De 23 de ani este președintele Filialei Constanța a Asociației Foștilor Deținuți Politici din România.
 

Cu tristețe în suflet ne despărțim astăzi de un om cu valori morale solide și cu un patriotism deosebit, Paul Andreescu. El a făcut parte dintre cei pe care regimul comunist nu i-a putut aservi, nu i-a putut distruge și nu i-a putut îngenunchea. Este o mare pierdere pentru noi toți. Dumnezeu să-l odihnească în pace și sincere condoleanțe familiei îndoliate!,  transmis Mihai Lupu, președintele CJC. Citește și: #MemorialulPoartaAlbă14 Mai, Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste
Cine a fost Paul Andreescu 

Paul Andreescu s-a născut în 19 iulie 1939, în comuna Negreşti, județul Constanţa. A fost arestat la vârsta de 17 ani, la data de 6 noiembrie 1956 și condamnat la închisoare pentru „uneltire contra ordinii sociale”. Anul 1956 nu este unul oarecare în istoria postbelică, el reprezintă primul moment de contestare deschisă a regimului totalitar comunist din Europa de Est și a forțelor de ocupație a Uniunii Sovietice în Ungaria socialistă.

Citește și: Asociația Foștilor Deținuți Politici - Filiala Constanța, mesaj de Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din Perioada 1944-1989 (VIDEO)

Alături de alți tineri a fondat o organizație anticomunistă urmând să răspândească manifeste care conțineau revendicări esențiale adresate celor care au luat ostatice libertatea de exprimare şi statul de drept.

Citește și: Fostul deținut politic Paul Andreescu, cetățean de onoare al județului Constanța. „Îl consider titlul fraților mei din lot” (VIDEO)

“26 de ani şi jumătate am fost urmărit, pas cu pas, aşa cum nu am crezut că este posibil şi toate astea, pentru că nu voiam să devin colaboratorul lor. Noi nu am greşit faţă de ţară, ei au greşit faţă de noi. Optimist nu mai sunt deloc. Am rămas acelaşi naiv şi visător, cu prea multă încredere în oameni. Nenorocirea este că, în proporţie de 90%, am fost dezamăgit de oameni, iar prietenii pe care i-am avut, s-au dus, rând pe rând şi am rămas singur dintre foştii deţinuţi politici. Autorităţilor publice le-aş transmite să respecte trecutul, dar mai ales, să-şi respecte cuvântul. Dacă nu ne respectăm trecutul şi lupta pentru libertate şi un trai mai bun, nu vom reuşi să mergem mai departe” – a transmis Andreescu în momentul numirii sale în calitate de cetățean de onoare.


Citește și: Fostul deținut politic anticomunist Paul Andreescu a devenit cetăţean de onoare al judeţului Constanţa (VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii