Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:32 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Presa sportivă din România, în doliu! Un cunoscut jurnalist și scriitor s-a stins din viață

ro

23 Apr, 2023 13:59 1424 Marime text
Unul dintre cei mai cunoscuți și respectați jurnaliști, Radu Cosașu, s-a stins din viață noaptea trecută la Spitalul „Elias” din București. Decanul presei sportive românești avea 92 de ani, conform unui comunicat al Asociaţiei Presei Sportive din România. 

Conform sursei citate, Radu Cosașu s-a născut la data de 29 octombrie 1930, la Bacău. A fost scriitor, unul dintre cei mai apreciați autori români de nuvele, dar și jurnalist sportiv.

„După ce a absolvit liceul la București (1940-1948), a urmat un an de studii la Facultatea de Litere (1948-1949), de unde a fost recrutat pentru Școala de Literatură și Critică Literară „Mihai Eminescu” (1952-1953).
A început ca reporter la Revista elevilor (1948-1949), unde a și debutat în 1948, a continuat ca redactor la Scânteia tineretului (1949), a lucrat ca frezor la Uzinele Timpuri Noi (1950),a revenit ca redactor la Scânteia tineretului (1953-1956), de unde a fost concediat, după ce a lansat teoria “adevărului integral” la Congresul Tinerilor Scriitori (1956) (susținând că literatura trebuie să înfățișeze “adevărul integral” și nu unul selectat tendențios, după o logică propagandistică), rămânând fără loc de muncă mai bine de un deceniu. Colaborează la diverse reviste și publică numeroase volume de nuvele sau romane.
După 1989 a fondat alături de Andrei Pleșu, Tita Chiper și Zigu Ornea revista de cultură Dilema (astăzi, Dilema veche) și a colaborat la diverse alte publicații.
De-a lungul vremii a publicat peste 20 de volume, printre care amintim „Maimuțele personale”, „Un august pe un bloc de gheață”, „Povești pentru a-mi îmblânzi iubita” etc., cinci dintre ele fiind incluse în ciclul „Supraviețuiri”.
A scris povestiri cu un marcant caracter autobiografic, literatura sa având un filon eseistic foarte pronunțat.
A fost rubricant al ziarului Sportul, al revistei Cinema (inclusiv redactor) și al României literare, fost redactor-șef la Fotbal Plus, redactor al revistei Dilema veche și colaborator permanent al Gazetei Sporturilor“ - mai transmite sursa citată.


Radu Cosașu se caracteriza „un om normal într-o lume anormală”. Nu îi plăcea să apară în emisiuni TV și nici nu dădea interviuri. A făcut o excepție în 2010, pentru cititorii Gazetei Sporturilor, mărturisindu-i atunci lui Ovidiu Ioanițoaia că „de copil am visat să fiu cronicar de fotbal. În stilul lui Vanea Chirilă, să descriu cum se marchează ori se ratează un gol. Teribil mi-aș fi dorit să fiu gazetar sportiv! M-a apucat pe la opt ani, ascultându-l pe Radu Vasilescu. Ginerele lui Liviu Rebreanu transmitea în direct meciuri la radio.”

Radu Cosașu a fost distins cu Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române (1975), cu Premiul Uniunii Scriitorilor (1971, 1989), cu Premiul Național pentru Literatură (2007), cu Premiul de Excelență în cadrul Galei „Ioan Chirilă” (2010).

Sportul, Fotbal Plus, ProSport și Gazeta Sporturilor sunt urmele care nu se șterg ale celui ce s-a declarat „cronicar sportiv mai presus de orice” – Radu Cosașu.

Anul trecut, seniorul Radu Cosașu, editorialist GSP, a fost răsplătit de Asociația Presei Sportive cu premiul „Aurel Neagu” pentru întreaga carieră.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii