Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:22 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Actrița Ileana Ploscaru a murit

ro

31 Oct, 2023 10:58 2195 Marime text
Artista Ileana Ploscaru a murit. 

De câteva minute bune cuvintele refuză să mai iasă... Doamna Ileana Ploscaru, cea care mi-a fost mai întâi profesor iar mai apoi colegă de scenă a plecat la stele. Pentru că Doamna Ileana a fost și va rămâne una dintre ele! Drum bun OM minunat. Dumnezeu să te odihnească în pace!- este postarea de pe pagina de socialziare a lui Cojocaru Dan. 

A debutat pe scena Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca la 24 februarie 1951, în spectacolul „Fântâna turmelor” de Lope Félix de Vega Carpio, în regia lui Ion Dinescu.

În 1961, Ileana Ploscaru se transferă, prin concurs, la Teatrul de Stat din Constanța, debutând pe 12 noiembrie 1961, în spectacolul „Zări necuprinse”, scris de Nikolai Virta și regizat de Constantin Dinischiotu.

Ileana Ploscaru a fost actriță a Teatrului de Stat din Constanța[2], evoluând în zeci de spectacole, precum „Scaiul” de Georges Feydeau (regia: Ion Lucian), „Titanic Vals” de Tudor Mușatescu (regia: Cristian Șofron), „Trei surori” de A.P. Cehov (regia: Dominic Dembinski) și „Bătrâna și hoțul” de Viorel Savin (regia: Iulian Enache).

Pentru cei 65 de ani de activitate, dintre care 55 pe scena teatrului constănțean, Consiliul Local Municipal Constanța i-a acordat, la sfârșitul anului 2016, titlul de cetățean de onoare.

Pe 19 iunie 2017, la Teatrul de Stat din Constanța, în deschiderea celei de-a doua ediții a Festivalului Național de Teatru “Miturile Cetății”, se lansează cartea "Ileana Ploscaru – Teatru, teatru și iar teatru....}, o antologie teatrologică de Constantin Paraschivescu și Irina Zlotea. Editată de Fundația Culturală “Camil Petrescu” ca supliment al Revistei “Teatrul azi” (Editura Cheiron, București, 2017). 

Pe 27 mai 2021, Senatul UNITER a decis acordarea Premiului pentru întreaga activitate actriței Ileana Ploscaru, ca o recunoaștere pentru cei 90 de ani de viață și 70 de ani de carieră profesională.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii