Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:14 11 04 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Unul dintre marii clasici ai literaturii române...

ro

17 Aug, 2014 00:00 2921 Marime text
În urmă cu 89 de ani, pe 17 august, în judeţul Vrancea, la vârsta de 77 de ani, s-a stins din viaţă scriitorul şi jurnalistul Ioan Slavici, membru corespondent al Academiei Române.

Al doilea copil al cojocarului Sava şi al Elenei, Ioan Slavici a frecventat şcoala din satul natal, liceul din Arad şi cursurile Universităţii din Budapesta, pe care le-a întrerupt din cauza unei stări precare de sănătate.
Debutul a avut loc în paginile revistei "Convorbiri literare", în anul 1871, când a publicat comedia "Fata de birău". Dintre cele mai importante scrieri literare ale lui Slavici, amintim romanul "Mara", nuvelele "Moara cu noroc" şi "Pădureanca", poveştile "Păcală în satul lui", "Zâna Zorilor", memoriile "Lumea prin care am trecut", "Închisorile mele".
Opera lui Slavici a fost influenţată de viaţa satului ardelean, "oferind o frescă a moravurilor, a  comportamentului oamenilor, în funcţie de stratificarea lor socială, în cele mai mici detalii ale ţinutei, îmbrăcăminţii, vorbirii şi gesturilor", potrivit criticului George Călinescu.

În decursul vieţii, Slavici a deţinut funcţii importante. A fost profesor, redactor la ziarul "Timpul" din Bucureşti, fondator al "Tribunei" din Sibiu, secretar al Comisiei Colecţiei Hurmuzachi. Împreună cu   I.L. Caragiale şi George Coşbuc, a editat revista "Vatra". De asemenea, Slavici a fost şi un jurnalist controversat. În urma articolelor sale, a fost închis de cinci ori, în Austro-Ungaria şi în România. "Necazurile lui Slavici se trag, s-ar putea spune, dintr-un surplus de caracter", mărturisea istoricul Lucian Boia.
  
Datorită scrierilor sale, Ioan Slavici este, alături de Ion Creangă, Mihai Eminescu şi Ion Luca Caragiale, unul dintre marii clasici ai literaturii române.

Sursa foto: Wikipedia

Ti-a placut articolul?

Comentarii