Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:04 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Unul dintre cei mai importanţi poeţi români...

ro

17 Sep, 2014 12:16 2616 Marime text
În anul 1881, pe 17 septembrie, la Bacău, s-a născut unul dintre cei mai importanţi poeţi români, George Bacovia, fiul comerciantului Dimitrie Vasiliu şi al Zoei Vasiliu.
Bacovia a dirijat orchestra liceului din care făcea parte şi s-a dedicat scrierii poeziilor. Poemul „Plumb”, unul dintre cele mai importante volume ale sale, a fost inspirat de o vizită la un cavou din cimitirul din Bacău. În anul în care a scris poezia „Plumb”, a dat admiterea la şcoala militară din Iaşi, dar s-a retras deoarece nu putea suporta stricteţea şi disciplina. Ulterior, îşi ia licenţa în drept, dar nu va profesa în acest domeniu. De-a lungul anilor, Bacovia a fost bibliotecar, copist şi şef de birou clasa a III-a la Ministerul Muncii.
 Încă din timpul vieţii, a fost distins cu numeroase premii pentru calităţile sale literare, printre care se numără premiul pentru volumul „Plumb” din partea Ministerului Artelor, premiul pentru poezie al Societăţii Scriitorilor Români, împreună cu Lucian Blaga, „Premiul Naţional de poezie” împreună cu Tudor Arghezi.
Din cauza stărilor depresive, Bacovia a fost internat de două ori la sanatoriul de boli nervoase din Bucureşti. S-a stins din viaţă în anul 1957, la 76 de ani, şi a fost înmormântat la Cimitirul Bellu.
Poeziile lui Bacovia au fost interpretate de folk-işti români importanţi, printre aceştia numărându-se Nicu Alifantis şi Tudor Gheorghe.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii