Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:55 16 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Una dintre cele mai frumoase lucrări ale pictorului spaniol Pablo Picasso...

ro

10 Sep, 2014 00:00 1396 Marime text
Datorită spiritului său creator, Pablo Picasso a devenit cel mai renumit pictor al secolului XX. Una dintre capodoperele marelui artist este „Guernica“, care, în prezent, se află în Muzeul „Reina Sofia“ din Madrid.

În anul 1981, pe 10 septembrie, „Guernica“ a fost returnată Spaniei, după ce democraţia a fost reinstaurată în ţara artistului, respectându-se dorinţa lui Picasso, care cedase lucrarea Muzeului de Artă Modernă din New York.
 
Picasso a pictat „Guernica“ la Paris, în anul 1937, lucrarea fiind comandată de către Guvernul Republicii Spaniole cu scopul de a atrage atenţia asupra războiului civil din Spania. După primele alegeri democratice din 1979, este luată în considerare posibilitatea de a recupera „Guernica“. În cadrul negocierilor, au intervenit politicieni şi diplomaţi din ambele ţări, iar pe 10 septembrie 1981, capodopera lui Picasso era adusă în Spania cu avionul.

Pe lângă valoarea artistică de necontestat, în spatele picturii se află un important eveniment istoric, şi anume Bombardamentul de la Guernica, un teritoriu sacru şi locul în care conducătorii îşi depuneau jurămintele. Pablo Picasso a transpus emoţia atacului într-un mod inedit, artistul având capacitatea de a contura o imagine abstractă pentru a evidenţia durerea unor persoane nevinovate şi aflate în faţa unei tragedii. Din acest motiv, „Guernica“ a devenit una dintre cele mai importante lucrări ce tratează tema războiului.

La o primă vedere, putem observa personajele, ce nu sunt redate fidel, ci într-un mod abstract, în timp ce culorile „naturale“ sunt înlocuite cu alb, negru şi gri. Pictura surprinde viaţa distrusă, oamenii, animalele şi clădirile aflate sub incidenţa războiului, în timp ce haosul domină întreaga imagine. Soarele, care a apus pentru oraşul Guernica, este acum simbolizat de un bec, în timp ce sabia ruptă reflectă neputinţa.
 
Sursa foto: pablopicasso.org

Ti-a placut articolul?

Comentarii