Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:56 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Una dintre cele mai ample mişcări de protest din perioada comunistă...

ro

01 Aug, 2014 10:40 2191 Marime text
Astăzi, se împlinesc 37 de ani de la greva generală a minerilor din Valea Jiului, una dintre cele mai ample mişcări de protest din perioada comunistă. Pe 1 august 1977, 30.000 de mineri au blocat exploatările şi au cerut să discute numai cu Nicolae Ceauşescu. Acesta, prezent la faţa locului timp de trei ore, la început s-a arătat refractar, însă, a cedat, mai ales după ce gardul depozitului de lemne s-a prăbuşit brusc sub greutatea minerilor.
Ceauşescu a promis să îmbunătăţească condiţiile de muncă şi de trai ale minerilor, şi, spre final, a fost aplaudat. Un miner tânăr entuziasmat (care era un om al partidului său) a propus ca lui Nicolae Ceauşescu să-i fie atribuit titlul de „miner de onoare”.
Ceauşescu a ordonat să fie respectate unele din promisiunile făcute în faţa minerilor, şi anume reducerea zilei de lucru de la opt la şase ore, îmbunătăţirea aprovizionării magazinelor din zonă, dar revendicările minerilor referitoare la limita de vârstă de pensionare şi programul de lucru nu au fost soluţionate. După sărbătorirea Zilei Minerilor pe 8 august, vor începe acţiuni crunte de reprimare împotriva participanţilor mai activi la grevă. 

Sursa foto: jurnalul.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii