Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:24 25 06 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Un maestru al satirei comice s-a născut pe 15 ianuarie

ro

15 Jan, 2016 00:00 997 Marime text


Molière, unul dintre maeștrii satirei comice, s-a născut la data de 15 ianuarie 1622. Despre primii ani din viaţa lui Jean-Baptiste Poquelin, pe numele lui real, nu se cunosc prea multe date.

În anul 1658, ajunge la Paris, unde joacă în tragedia „Nicomede” a lui Corneille, dar şi în „Le Docteur amoreux” („Doctorul îndrăgostit”). Astfel, devine cunoscut şi primeşte titlul de „Troupe de Monsieur”. Deşi şi-a manifestat preferinţa pentru tragedie, a devenit celebru pentru satirele sale.

De-a lungul anilor, a satirizat comportamentul uman, ipocrizia claselor dominante, falsa erudiţie şi relaţiile conjugale. Tipuri şi caractere, personaje ale căror nume au devenit substantive comune, sinonime cu tot atâtea trăsături şi comportamente umane, situaţii antologice pentru definirea unei tipologii, replici memorabile, gestică şi mimică pe măsură - toate se regăsesc în cele 36 de piese în versuri sau în proză scrise de Molière.
 
În timpul spectacolului „Bolnavul închipuit”, în februarie 1673, Molière s-a prăbuşit pe scenă şi a murit câteva ore mai târziu, în locuinţa personală.  

Sursa foto: Wikipedia

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii