Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:06 05 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Traian Vuia, pionier al aviaţiei mondiale...

ro

17 Aug, 2014 12:40 4544 Marime text
În anul 1872, pe 17 august, în satul Surducu Mic, se năştea inventatorul român Traian Vuia. După ce îşi ia doctoratul în ştiinţe juridice, Traian Vuia decide să plece la Paris, înainte de plecare spunându-i mamei sale: „Mă duc departe, la Paris, dar lasă, mamă, să nu-ţi pară rău; că am să viu de acolo în zbor sau n-am să mai vin niciodată acasă.”
Pe data de 18 martie 1906, Traian Vuia, al cărui drum către succes a fost pavat cu numeroase piedici, a realizat primul zbor autopropulsat din lume cu un aparat mai greu decât aerul, la Montesson, lângă Paris. Aparatul Vuia I, poreclit Liliacul datorită formei sale, a zburat, pentru prima dată, la o înălţime de aproape un metru, pe o distanţă de 12 metri.
Traian Vuia a continuat să studieze zborul vertical şi a construit, în colaborare cu Marcel Yvonneau, două elicoptere care aveau mai multe rotoare de sustentaţie, cu axe separate. Pe lângă acestea, a mai realizat torpila aeriană în 1917, în colaborare cu Victor Tatin, şi generatoarele de aburi de joasă şi înaltă presiune.
Pe 27 mai 1946, a fost ales membru de onoare al Academiei Române. Traian Vuia s-a stins din viaţă pe 3 septembrie 1950, fiind înmormântat la cimitirul Bellu din Bucureşti. Aeroportul Internaţional din Timişoara îi poartă numele.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii